Mala Sofija Markuljević (4) dobila još jednu bitku: Operacija u Turskoj trajala je 11 sati!

01.05.2024

08:30

0

Svojom neopisivom hrabrošću i s neodoljivim osmehom prkosi izazovima preteškim i za odraslog čoveka, i ne predaje se

Mala Sofija Markuljević (4) dobila još jednu bitku: Operacija u Turskoj trajala je 11 sati!
Sofija Mrkuljević - Copyright Printscreen/Instagram/markuljevicstefanand marijaciric90

Sofija Markuljević, četvorogodišnja devojčica, uspela je da dobije najvažniju životnu bitku.

Pobedila je surovu spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) koju je dobila još po rođenju. Usledila je nova bitka - operacija kičme. Ali, ona je borac, a na pola meča nema odustajanja. I ponovo je pobedila! Sa osmehom. Ona je Sofija Markuljević (4) iz Beograda, od milošte zvana - Sole.

Svojom neopisivom hrabrošću i s neodoljivim osmehom, Sole prkosi izazovima preteškim i za odraslog čoveka, i ne predaje se. A nema još ni pet godina...

Leta 2020. bila je prvo dete sa SMA iz Srbije koje je u SAD primilo najskuplji lek na svetu - "zolgensmu".

Ovaj spasonosni lek je Sofijinom životu dao šansu, a njenim požrtvovanim roditeljima Mariji i Stefanu vratio nadu i osmeh na lice.

 

 

Dugih 11 sati

Međutim, Sofijin dalji napredak najviše je kočila velika skolioza kičme. Usledila je još jedna važna životna bitka... Pre dve nedelje Sofiji je operisana kičma na klinici u Turskoj.

- Sofija je dobro, oporavak teče po planu, čak i bolje nego što su doktori očekivali, s obzirom na njenu primarnu bolest. Lekari su očekivali da će taj oporavak biti malo teži, ali sve ih je iznenadila i oduševila. Zasada sve protiče dobro, hvala bogu. Uobičajeno je da nakon takve operacije ima malo bolove, tako da nije baš raspoložena kako smo inače navikli, ali verujemo da će u narednih nekoliko dana biti ona stara Sofija - rekla je za "Blic" Sofijina mama Marija Markuljević.

Ona se prisetila i tog dugog i teškog dana, 16. aprila, kada je bila zakazana operacija.

- Operacija je trajala jako dugo, nekih 11 sati... Od osam ujutru do skoro sedam sati uveče. Za to vreme, razne misli su nam prolazile kroz glavu, što je i normalno. Uz nadu i veru da će sve biti dobro, i taj najteži dan je prošao dobro. U svakom momentu smo bili obavešteni šta se dešava na operacionom stolu, dokle su stigli sa zahvatom, i to nas je negde smirivalo svih tih sati. Naravno, bili su prisutni i strepnja i strah, ali završilo se dobro - kaže Sofijina mama.

Pre operacije, Sole je osam nedelja provela sa halo trakcijom – spravom koja na prvi pogled budi strah i jezu.

 

 

- To je sprava koja služi za izvlačenje kičme, za poboljšanje plućnih funkcija i za hranjenje. Koristi se u preoperativnom postupku i podrazumeva 24-časovnu primenu. Dakle, sve vreme je bila zakačena na tu spravu - u ležećem, sedećem i u stajaćem položaju, s tim što halo trakcija može da se skine, recimo, kad jede, kad se kupa, oblači... - objašnjava Marija.

Ona ne krije da je halo trakcija bila njihov najveći strah.

- Zbog halo trakcije smo i odlagali operaciju koliko god smo mogli, jer smo dosta istraživali o tome, gledali drugu decu i delovalo nam je baš strašno. Nismo verovali da to ne boli. Zaista smo se plašili. Međutim, sad kad je sve prošlo, mogu da kažem da zaista nije toliko strašno kao što izgleda. Bolno je samo dva-tri dana nakon što se stavi, ali posle toga Sofija se nijednom nije požalila da je boli, da joj smeta. Na kraju joj je čak bilo i zanimljivo. Sofija ne hoda, tako da joj je halo trakcija otvorila neke nove poglede, pa je sa tom spravom hodala, skakala, plesala... Možda smo se nepotrebno unapred plašili - iskrena je Marija.

I zaista, heroina Sofija je sve ubedila putem snimaka na društvenim mrežama da je ta "strašna" sprava zapravo vrlo zabavna. Čak joj je dala i nov naziv - krunica. Sole je uz krunicu na glavi razdragano plesala i igrala, kao prava vila.

- Tako je bilo sve vreme! Mislim da nas je ta njena energija održala ova dva meseca da ne potonemo. I doktori su bili oduševljeni njenom energijom i time kako je podnela period uz halo trakciju. Bilo joj je zabavno, presvlačila se, oblačila suknjice i haljinice, šminkala se, crtala, bojila... tako da su nam dani brzo prolazili. Sofija je bila vrlo hrabra, tako da ni mi nismo imali prostora da budemo nezadovoljni. Zaista je bilo onako kao što je izgledalo na snimcima. Nadam se da će to ohrabriti neke druge roditelje koji moraju da se suoče sa istiom situacijom, da će uvideti da nije toliko strašno kao što izgleda na prvi pogled - uverava Sofijina mama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike