Beton nisu samo hladne zgrade i spomenici: Ivanin nakit od betona je snažan i nežan u isto vreme (FOTO)

02.05.2024

19:41

0

Autor: 24sedam

Građevinski materijal u potpuno novoj, neočekivanoj ulozi

Beton nisu samo hladne zgrade i spomenici: Ivanin nakit od betona je snažan i nežan u isto vreme (FOTO)
Copyright Profimedia/Instagram/betonartkoncept

U urbanim pejzažima, gde se beton obično povezuje s masivnim strukturama i stilom brutalizma, postoje ljudi koji ovaj snažni materijal koriste na neočekivane načine. Oni transformišu beton, materijal poznat po svojoj snazi i postojanosti, u nešto potpuno drugačije - u delikatni nakit geometrijskih oblika.

Preobražaj betona iz osnovnog građevinskog elementa u osnovu za stvaranje elegantnih, sofisticiranih komada nakita dokazuje da kreativnost ne poznaje granice.

 

 

Modifikacijom betona, materijala koji dominira gradskim horizontima, nastaju ogrlice, narukvice, minđuše i broševi koji prenose novu poruku o mogućnostima i lepoti.

Nakit od betona simbolizuje spajanje snage s elegancijom, pokazujući da materijal poznat po svojoj robusnosti može biti prefinjen i delikatan. Svaki komad predstavlja izazov uobičajenim percepcijama, pokazujući kako se građevinski materijaln transformiše u predmete koji zrače novom vrstom lepote.

 

 

Ovakav pristup stvaranju nakita od betona je više od ručnog rada, to je poziv na promišljanje o načinima na koje gledamo materijale oko nas i potencijalu koji oni nose. Kreacije od betona pozivaju nas da preispitamo svoje predstave o estetici i materijalnosti, nudeći novi pogled na ono što se obično smatra sirovim ili neželjenim. Kroz ovaj rad, beton se ne vidi samo kao materijal za gradnju, već kao medijum za izražavanje lepote, otpornosti i neočekivane nežnosti.

 

 

Jedna od retkih koja u našoj zemlji pravi nakit od ovog materijala jeste hendmejderka, kako sebe naziva, Ivana Vujnović Vanjola. Inspiraciju za svoju kolekciju, kaže, našla je u pokušaju da pomiri svoju odbojnost prema ovom, sve više dominirajućem materijalu i ukroti njegovu hladnoću, pretvarajući ga u decentni aksesoar. Da bi ga oplemenila, dodaje detalje od 22,5-karatnog zlata, metala i kristala Swarovski.

- Pod uticajem Gastona Bašlara koji je rekao "Velika originalnost se uvek vraća korenima prve snage", moj rad s betonom stvara duboku povezanost između materijala i sposobnosti da se stvori nešto izuzetno i nedvakidašnje iz nečega običnog i dostupnog. To je negde i moja ideja vodilja kroz život - kaže Ivana za 24sedam.

Pogledajte galeriju Ivaninog nakita od betona:

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike