Makron uvodi drastične mere: Hoće da zabrani pristup društvenim mrežama!

02.05.2024

07:30

0

Deca ne bi trebalo da koriste smart telefone pre navršene 13. godine, rekao je predsednik Francuske

Makron uvodi drastične mere: Hoće da zabrani pristup društvenim mrežama!
Emanuel Makron - Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

Francuski predsednik Emanuel Makron naručio je izveštaj eksperata od kojih očekuje da pruže smernice za korišćenje pametnih telefona u dečijoj populaciji.

Želeći da preduzme odlučne korake u ograničavanju njihove izloženosti negativnom uticaju tehnologije, pre svega društvenih mreža, u narednim danima se očekuje da francuska vlada zabrani pristup konvencionalnim društvenim medijima poput TikToka, Instagrama i Snepčeta sve dok navršene 18. godina.

- Deca ne bi trebalo da koriste smart telefone pre navršene 13. godine i trebalo bi im zabraniti pristup mrežama - navodi se u ekspertskom izveštaju, prenosi londonski "Gardijan".

Profimedia
 

Predsednik Makron je još u januaru ove godine najavio da su u Francuskoj "moguće zabrane i ograničenja".

- Deca trebalo da budu zaštićena od "strateškog pristupa industrije tehnologije usmerenog na zaradu, koji pokušava da zarobi pažnju dece, koristeći sve oblike kognitivnih mogućnosti kako bi ih vezala za ekrane, kontrolisala ih, ponovo angažovala i unovčila - navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da deca postaju "roba" na novom tehnološkom tržištu i da industrija treba da zna da se vidi šta rade i da se neće dozvoliti da prođu nekažnjeno".

Studija koju su sprovodili naučnici i stručnjaci tokom tri meseca, a koju su vodili neurolog Servan Muton i Amin Benjamin, šefica psihijatrije na odeljenju za bolesti zavisnosti u bolnici Pol-Brus, predočava da deca mlađa od tri godine ne bi trebalo da budu izložena video ekranima, uključujući i televiziju i da nijedno dete ne bi trebalo da ima telefon pre navršenih 11 godina.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike