Ja sam anđeo čuvar vaše sreće i tuge: Tužne poruke na spomenicima ubijenima kod Mladenovca (FOTO/VIDEO)

04.05.2024

09:03

0

Na grobovima svih devet žrtava, oko spomenika može se videti mnogo cveća, kao i razne figurice anđela, belih labudova i golubova

Ja sam anđeo čuvar vaše sreće i tuge: Tužne poruke na spomenicima ubijenima kod Mladenovca (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Pustite nas. Malo nam je naše muke, nije nam do života!

Ovim rečima nam se, pognute glave, paleći sveću za svog sina, obratila majka Aleksandra Milovanovića (17) na groblju u selu Malo Orašje kod Smedereva. Nedaleko od Aleksandrovog, nikli su i spomenici još petorici mladića koje je 4. maja prošle godine, bez ikakvog povoda, rafalnom paljbom iz automatske puške ubio pomahnitali Uroš Blažić (21) u Malom Orašju.

Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17),  Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25) sahranjeni su, onako kako su i sedeli kobne večeri, nedaleko jedan od drugog.

Na njihovim grobovima, oko spomenika, može se videti mnogo cveća, kao i razne figurice anđela, belih labudova i golubova. Svuda je mir u kome večno počivaju.

Na spomenicima fotografije i isklesani njihovi likovi, nižu se poruke, posvete i pesme, kojma im njihovi voljeni poručuju da ih zauvek čuvaju od zaborava i da su im uvek u srcima.

- Smrt ne postoji, ljudi umiru kada ih svi zaborave. Ja sam samo otišao u drugi dom, da se moja duša i misli oporave, postao sam anđeo čuvar vaše sreće i vaše tuge. Uvek čuvajte sećanja na mene, a ja ću vam se nasmešiti ponekad, odavde sa druge strane, odavde iza šarene duge - piše na spomeniku Lazara Milovanovića.

"Nedostaješ, dušo moja"

Tužna poruka osvanula je i na spomeniku Marku Mitroviću, momku koji je jedini ubijen na licu mesta, dok su ostali preminuli u bolnici:

"Gde mi sada hodaš, srećo, da l' po cveću ili travi gaziš? Da l' anđeli na tebe paze kao što ti na nas paziš? Gde mi sada pesme slušaš, da li tamo pesme ima, čuje li se cvrkut ptica? Jesi li sretan, pa ti osmeh ne silazi s lepog lica? Gde mi sada nebo gledaš, da li tamo ima boja, da li gledaš ovde dole, nedostaješ, dušo moja", napisano je.

Pozadi na spomeniku Petru Mitroviću piše: "Za večno sećanje na našeg borca, u Malom Orašju najboljeg lovca, čiji osmeh čini da tuga nestaje, u čijem prisustvu smeh ne prestaje, čiju ljubav prema tradiciji i veri je osećao svako, jer da voli, postoji i ceni, znao je kako. Za našeg Petra, volećemo te i pamtićemo kao najboljeg sina, brata i druga."

 

 

Pesma je na grobu Aleksandra Milovanovića: "Tamo si ti, gde sunce umorno spava, tamo gde zora svanjava plava. Tamo si ti, gde sve je tako visoko i plavo kao to tvoje oko. Tamo si ti, gde niko još bio nije, tamo gde tužan sreću snije. Tamo si ti, gde nebo za zemljom plače i gde se voli od svega jače. Tamo si ti, gde ptice svijaju gnezda, tamo gde pada malena zvezda. Tamo si ti, tamo je mesto tvoje, tamo gde suze ne postoje."

"Najlepša ruža u rajskom vrtu"

U Duboni, nepunih sedam kilometara dalje, na dva groblja sahranjeno je još troje mladih koje je takođe ubio Uroš Blažić iste večeri. Na jednom počivaju brat i sestra - Milan (22), inače policajac, i Kristina (18) Panić, a na drugom je večni dom Dalibora Todorovića (24).

Na spomeniku sa Kristinine strane pored njene fotografije piše: "Kiko, bila si kao najlepša rana ruža, lepog lica, duge kose i umilnog glasa, devojka koja kao ruža tek treba da cveta, buja i stasa. Otkinuše ti latice, oduzeše ti mladost, ukinuše ti pravo na život i radost. Na ovom svetu procvetala nisi, ali u rajskom vrtu najlepša ruža sada Kiko ti si."

Sa strane na kojoj počiva njen brat Milan, pored njegove slike, napisano je: "Tvoj osmeh grejao je od sunca toplije, tvoje oči od blaga bile su milije, a tvoja duša kao izvor čista i poštena bila je. Mladost prepuna života, veliko poštenje i dobrota, širok osmeh i veliki stav, uvek srećan bio si i radostan. U našem jatu najlepša ptica si bio, ali si prerano svoje gnezdo napustio. Nedostajaće nam, znaj, svaki minut, svaki sat. Nisi bio samo kolega, bio si veliki prijatelj i brat. Leti, ptico naša, slobodno. Sastaćemo se na lepšem mestu nekada ponovo. Večno u našim srcima ćeš biti, nikada te, voljeni, nećemo zaboraviti."

Nikome nisu smetali, ni za šta nisu bili krivi. Našli su se na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike