Kakav šamar za Kurtija: Dve ključne članice EU, koje su među prvima priznale tzv. Kosovo, blokiraće članstvo lažne države u Savetu Evrope?!

04.05.2024

15:11

0

Formiranje ZSO je, inače, obaveza Prištine po Briselskom sporazumu, ali Priština već 11 godina odbija da je sprovede

Kakav šamar za Kurtija: Dve ključne članice EU, koje su među prvima priznale tzv. Kosovo, blokiraće članstvo lažne države u Savetu Evrope?!
Savet Evrope - Copyright Profimedia

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) u maju.

- Trenutno se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju Kosova u maju, ignorišući snažnu preporuku Parlamentarne skupštine (PSSE) iz aprila - napisao je Knaus na mreži X.

Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal".

Makron je u nedavnom telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem istakao da, u kontekstu zahteva Prištine za članstvo u SE, Pariz veliki značaj pridaje napretku u uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO), dok je nemački kancelar Olaf Šolc u razgovoru sa Kurtijem istakao značaj konkretnih koraka Prištine ka uspostavljanju ZSO i u kontekstu podnošenja zahteva za članstvo u SE.

Formiranje ZSO je, inače, obaveza Prištine po Briselskom sporazumu, ali Priština već 11 godina odbija da je sprovede. Parlamentarna skupština SE je 16. aprila usvojila preporuku da Priština postane član Saveta Evrope, a konačnu odluku donosi Komitet ministara, čiji bi sastanak trebalo da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Izvestilac za prijem tzv. Kosova, grčka poslanica Dora Bakojani preporučila je prijem Prištine, iako je ispunjen samo jedan od tri uslova koja je prvobitno zahtevala, a to je povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani i to osam godina nakon što je ustavni sud u Prištini presudio da zemljište mora biti upisano u katastar kao imovina manastira. Druga dva uslova - formiranje ZSO i rešavanje pitanja ekspoprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi - Priština nije ispunila. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike