Brutalna šamarčina za Kurtija: Francuska i Nemačka prepreka tzv.Kosovu za Savet Evrope! Strahuju u lažnoj državi!

04.05.2024

22:16

0

Ovo je usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu

Brutalna šamarčina za Kurtija: Francuska i Nemačka prepreka tzv.Kosovu za Savet Evrope! Strahuju u lažnoj državi!
Copyright Printscreen

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) u maju.

- Trenutno se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju Kosova u maju, ignorišući snažnu preporuku Parlamentarne skupštine (PSSE) iz aprila - napisao je Knaus na mreži X.

Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal".

Tanjug/Video
 

Tzv. Kosovo je dobilo zeleno svetlo za članstvo u Savetu Evrope u Komitetu za politiku i demokratiju, kao i u Parlamentarnoj skupštini ove organizacije. Poslednji korak biće glasanje na sednici Saveta ministara, koja se očekuje sredinom maja, ukoliko se na dnevni red uvrsti pitanje tzv. Kosova.

Basri Muja, ekspert za politička pitanja, izražava zabrinutost da bi Francuska i Nemačka mogle biti prepreka za članstvo lažne države.

„Moja očekivanja su da će Francuska i Nemačka biti prepreka za članstvo Kosova, kada tome dodamo nedavne telefonske razgovore koje su predsednik Makron i kancelar Šolc imali sa Kurtijem i usaglašavanje njihovog stava za početak procesa osnivanja Asocijacije. u ovom ili onom obliku, onda mislim da su mogućnosti realne“, rekao je on.

 

 

Kao preduslov za put tzv. Kosova ka članstvu u Savetu Evrope pominju se konkretni koraci ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. To se ponovilo i lažnom premijeru Aljbinu Kurtiju, čak i u telefonskim pozivima koje je primio poslednjih dana, prvo od francuskog predsednika, a potom i od nemačke kancelarke. 

U saopštenju za javnost koje je francusko predsedništvo izdalo povodom telefonskog razgovora, ističe se da je predsednik Emanuel Makron podvukao značaj koji „Francuska pridaje, čak iu kontekstu zahteva tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope, brzom i nepovratnom napretku u sprovođenje ZSO.

Čak je i Vlada Nemačke saopštila da je u telefonskom razgovoru sa lažnim premijerom Kurtijem kancelar Olaf Šolc istakao „važnost konkretnih mera za stvaranje ZS, takođe u kontekstu zahteva za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike