U ovaj hram se uputio Rokvić: Pomogao je i Isidori Bjelici, a evo koliko je pevaču još ostalo da pređe

25.04.2024

11:19

1

Spisateljica je upoznala i monaha koga je Sveti Nektarije izlečio

U ovaj hram se uputio Rokvić: Pomogao je i Isidori Bjelici, a evo koliko je pevaču još ostalo da pređe
Nikola Rokvić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Printscreen/Youtube/Aegina Healing

Nikola Rokvić oglasio se četvrtog dana putovanja do Grčke u manastir Sveti Nektarije Eginski, i otkrio radosne vesti.

Pevačev put je dug 1.150 kilometara, a kako je rekao, danas je na dvadesetom kilometru.

- Dragi narode, pomaže Bog. Ja sam danas na nekom dvadesetom kilometru. Samo da vam javim da smo došli do tri miliona dinara, hvala vam na tome - izjavio je Rokvić u sklopu Insta storija, vidno raspoložen.

Printscreen/Instagram/rokvicnikola
Nikola Rokvić

 

Takođe, rešio je da se obrati i supruzi Bojani Barović, posebno kada je ugledao jedan zid sa emotivnom porukom.

- Volim te - piše na zidu, a Nikola je u opisu tagovao voljenu ženu, koja nije krila koliku mu podršku pruža.

Printscreen/Instagram/rokvicnikola
 

 

O manastiru

Manastir Svetog Nektarija Eginskog nalazi se na ostrvu Egina, u Grčkoj, i reč je o svetom mestu na koje dolaze ljudi širom sveta da se mole, prvenstveno za zdravlje. Pevač se, prema rečima njegove supruge, godinu dana pripremao da se uputi ka svetinji pešaka.

Sveti Nektarije Eginski bio je pravoslavni teolog i svetitelj. Smatra se velikim isceliteljem i čudotvorcem.

U nekoliko godina nakon toga je rukopoložen u čin sveštenika, zatim primio čin arhimandrita, te postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije i izabran je za mitropolita Pentapolskog.

Krajem 19. veka i početkom 20, on je vodio teološku školu u Atini, a zatim je otišao u penziju. Svoje dane u penziji je proveo u Trojičkom manastiru u Egini, po kojoj je i dobio naziv Eginski. Prema jednom predanju, Nektarije je došao na Eginu da nađe mesto na kom će podići manastir, pa su mu se javili Sveti Mina i Sveti Dionisije Zakitonski koji su mu pokazali mesto na kom je nekada davno bio manastir i on je odlučio da ga podigne baš tu.

Printscreen/Youtube/Aegina Healing
Unutrašnjost manastira

 

Ovde vernici dolaze da se poklone i da osveštaju predmete koje su doneli polaganjem na sarkofag. Naročito se ističe ikona Svetog Nektarija, ukrašena zlatnim i srebrnim pločicama, koje Grci prinose sa molbom za ozdravljenje. U manastiru svete Trojice nalazi se svetiteljeva glava, kao i deo moštiju.

Isidora Bjelica ovde pronašla utehu

Spisateljica, koja je pre nekoliko godina preminula, Isidora Bjelica, opisala je koliko joj je značilo što je posetila ovaj manastir.

- Zapadna i istočna medicina se slažu u tome da pravo ozdravljenje dolazi tek kada izlečite i dušu i telo. Mene je moj pravoslavni put odveo na ostrvo Egina, gde sam sa suprugom i ćerkom provela deset dana. Za mene je to bilo najvažnije putovanje u životu jer sam tamo pronašla smirenje i sreću... Manastir na Egini je kao Ostrog u Crnoj Gori, mesto čudesnih isceljenja i najveće blagodati Božje. Sanjam da se vratim na Eginu i tom manastiru doniram ikonu Svetog Nektarija - izjavila je Bjelica svojevremeno.

Facebook/Isidora Bjelica
Isidora Bjelica

 

- Za to mesto saznala sam zahvaljujući ocu Nenadu Andriću, koji godinama tamo vodi naše bolesne ljude. Kada smo sa trajekta, kojim smo došli iz Atine, sišli na ostrvo, sela sam na jednu klupu da se malo odmorim. Tamo sam pronašla jednu narukvicu, krstić i mali jastučić. Pitala sam se šta je to, a onda su mi otkrili da su ti predmeti zapravo zaštitnici njihovog sveca. Za mene je to bila neverovatna dobrodošlica. Sveti Nektarije je čudotvorac koji je mnoge izlečio od opake bolesti, a imala sam priliku da budem u njegovoj sobi i dodirnem sve njegove stvari, što mi je mnogo značilo. Upoznala sam i monaha, koga je on lično izlečio - dodala je Isidora za medije.

Podsetimo, Nikola Rokvić je sa suprugom Bojanom nedavno osnovao fondaciju koja pomaže deci koja su obolela od raka. Sva prikupljena sredstva od putovanja odlaze u dečju onkologiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike