Sedmica u svetu: Gaza ostavljena na milost i nemilost Izraelu, novo opasno oružje u Ukrajini i bolesni kralj

28.04.2024

21:17

0

SAD su odobrile novi paket pomoći Kijevu, Džo Bajden je pokušavao da se sakrije od kamera, a planeta je strahovala od izbijanja svetskog sukoba.

Sedmica u svetu: Gaza ostavljena na milost i nemilost Izraelu, novo opasno oružje u Ukrajini i bolesni kralj
Copyright Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib Profimedia

U nedelji za nama (22-28. aprila) Pojas Gaze je nastavio da trpi izraelsku agresiju, Ukrajina je dobila novo oružje, a britanski kralj je zabrinuo javnost. SAD su odobrile novi paket pomoći Kijevu, Džo Bajden je pokušavao da se sakrije od kamera, a planeta je strahovala od izbijanja svetskog sukoba.

Gaza prepuštena sama sebi

Svet je burno reagovao na otkriće masovnih grobnica u Gazi, za koje su okrivljeni izraelski vojnici, a pojavile su i priče da su neki živi zakopani u njih, sa vezanim rukama, dok je kasnije saopšteno i da su nekim žrtvama vađeni organi. Međutim, Izrael nije reagovao čak ni na poziv SAD da se to istraži, odbacivši sve optužbe protiv Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

AP Photo/Mohammed Dahman, File
 

Iranski predsednik Ebrahim Raisi zapretio je uništenjem Izraela ako ponovo pokuša da napadne Iran, američka policija je uhapsila više desetina studenata u Teksasu i Kaliforniji zbog protesta koji su organizovani u znak negodovanja zbog rata između Izraela i Hamasa u Gazi, a američki senator Berni Sanders poručio je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da ''nije antisemitiski'' reći da je njegova ''ekstremistička vlada" za nešto više od šest meseci ubila više od 34.000 Palestinaca i ranila više od 77.000.

Novo opasno oružje u Ukrajini i nov paket pomoći

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova iznela je teoriju da je održavanje diskusije oko "formule Zelenskog" bilo je neophodno da bi Sjedinjene Američke Države skrenule pažnju sa slanja novih sredstava za podršku "terorističkim aktivnostima kijevskog režima", ruska vojska izvršila je u ponedeljak udar u televizijski toranj u Harkovu, koji je bio opremljen antenom i drugim sredstvima komunikacije ukrajinske PVO, a istog dana Moskva je rasporedila taktičko nuklearno oružje duž svoje granice sa Finskom, nove članice NATO-a.

Kako se i pre donošenja zakona pričalo o novom američkom paketu pomoći Kijevu, bivši predsednik Komisije za kontrolu trgovine oružjem pri Ministarstvu ekonomije Bugarske Vladimir Veličkov oglasio se tim povodom, rekavši da to neće promeniti tok borbenih dejstava, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu najavio je da će ove godine ruska vojska dobiti prve primerke raketnog sistema S-500 u dve verzije, a Zaharova je upozorila da će politika Kijeva rezultirati "istrebljenjem Ukrajinaca u ime njegovih zapadnih marioneta".

Printscreen Youtube
S-500

Federalni istražitelji uhapsili su u utorak zamenika ruskog ministra odbrane Timura Ivanova pod optužbom za primanje mita, nakon čega mu je određen dvomesečni protvor, dok je u Ukrajini uhapšen ministar poljoprivrede zbog nelegalne kupovine državnog zemljišta.

Zaharova je istakla da manevri NATO-a u blizini granica Rusije povećavaju rizike od potencijalnih vojnih incidenata, američki Senat je u utorak odobrio zakon kojim se dodeljuje bezbednosna pomoć Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u ukupnoj vrednosti od 95 milijardi dolara, a nedugo zatim EU je odustala od zaplene zamrznute ruske imovine.

Deo opreme koju su Ukrajini obezbedile SAD i njeni saveznici snimljen je u ruskoj prestonici, Stejt department najavio je da će poslati paket oružja i opreme Ukrajini vredan milijardu dolara, a ispostavilo se da su Kijevu u tajnosti dostavljeni i raketni sistemi ATACMS dugog dometa.

Profimedia
 

Međutim, Bajdenov tim, prema pisanju američkih medija, nije toliko ubeđen u to da će novi paket pomoći omogućiti Kijevu da nešto postigne, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao da je Alijansa omanula i da NATO-a nisu pružile pomoć koju su obećale Ukrajini, dok su bezbednosne snage u Belorusiji sprečile su zaveru za lansiranje borbenih dronova iz Litvanije i napad na mete u Minsku i u njegovoj blizini.

Ukrajina je privremeno povukla američke tenkove "abrams M1A1" s fronta zbog sve veće ranjivosti na bespilotne letelice, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da Rusija nikada nije imala planove da napadne zemlje članice NATO-a, a Pentagon je otkrio zašto je poslao moćni raketni sistem Kijevu.

Ruske snage izvele su u subotu ujutru veliki vazdušni napad u nekoliko oblasti Ukrajine, ciljajući uglavnom energetske objekte, procureli su detalji neuspelih pregovora Kijeva i Moskve, a u analizama portala 24sedam možete pročitati kako bi Ukrajina mogla da bude poražena 2024. godine, kao i šta se zna o ruskom raketnom sistemu S-500 Prometej.

Tanjug/Ukrainian Emergency Service via AP
 

Bolesni kralj

U vreme kada Britanija bruji o zdravlju kralja Čarlsa III i njegove snaje Kejt Midlton, otkriven je i prvi spomenik pokojne kraljice Elizabete II. Statua u gradu Oakham, na jugoistoku Engleske, prikazana je u ponedeljak, a pored nje se nalaze i figure njenih omiljenih pasa - korgija.

Princ Vilijam je na javnom događaju pomenuo svoju suprugu, pisalo se da je kralj Čarls veoma loše i da se priprema njegova sahrana, a onda je stiglo potpuno drugačije saopštenje - da se vraća dužnostima.

Profimedia
 

Nejedinstvena Amerika

Popularni američki novinar Taker Karlson kritikovao je američkog predsednika Džozefa Bajdena, rekavši da laže kad kaže da brani demokratiju izdvajanjem finansijske pomoći režimu u Kijevu, dok se većina Amerikanaca protivi podršci Ukrajini, a bivši američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da je spreman da obnovi konzervativni savez sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Profimedia
 

Kina je upozorila Ameriku da ne prelazi njene crvene linije, a vremešni Bajden snimljen je dok se jedva kretao po travnjaku Bele kuće, dok je njegovo osoblje pokušavalo da ga zaštiti od snimatelja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike