Sijarto osuo paljbu po Makronu zbog potencijalnog slanja trupa u Ukrajinu: On bi mogao da pokrene treći svetski rat!

04.05.2024

16:59

0

Prvi put kad je pomenuo slanje trupa u Ukrajinu izazvao je buru, a sada se manji broj zemalja usprotivio tome

Sijarto osuo paljbu po Makronu zbog potencijalnog slanja trupa u Ukrajinu: On bi mogao da pokrene treći svetski rat!
Copyright Profimedia

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto osudio je najnovije komentare francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu i upozorio da bi takav potez na kraju mogao da izazove sveopšti nuklearni rat.

Obraćajući se francuskoj televiziji LCI u četvrtak, Sijarto je zamoljen da se izjasni o Makronovoj ponovnoj pretnji da će rasporediti trupe svoje zemlje da podrže Kijev. Diplomata je oštro osudio tu ideju, rekavši da su i sami komentari francuskog lidera doprineli eskalaciji situacije.

- Ako članica NATO-a angažuje kopnene trupe, to će biti direktna konfrontacija NATO-a i Rusije i onda će to biti treći svetski rat - rekao je Sijarto.

Makron je dao nove ratoborne primedbe u intervjuu za "Economist" objavljenom u četvrtak, ponavljajući prethodne izjave o izgledima za raspoređivanje francuskih trupa u Ukrajini. Istakao je da su njegove prvobitne primedbe, iznete ranije ove godine, bile "strateški poziv za buđenje za moje kolege". On je predložio da bi Pariz mogao da rasporedi trupe "ako Rusi probiju linije fronta", a iz Kijeva je stigao zahtev za pomoć.

Visoki mađarski diplomata takođe je kritikovao Makronovu ideju da bi francusko nuklearno oružje moglo da postane deo "verodostojne evropske odbrane".

Profimedia
Emanuel Makron

- U miru bi bilo drugačije, ali u ratu takve izjave mogu biti pogrešno protumačene i imaju ozbiljne posledice - naveo je Sijarto, upozoravajući da će, ukoliko situacija preraste u globalni nuklearni rat, "za sve biti gotovo".

U razgovoru za mađarsku televiziju M1 ranije tog dana ministar je takođe odbacio petogodišnji plan NATO-a od 100 milijardi evra (107 milijardi dolara) za ratnu podršku Ukrajini, koji je izneo generalni sekretar Jens Stoltenberg, opisavši to kao "ludilo".

- U narednim nedeljama tokom pregovora borićemo se za pravo Mađarske da se kloni ovog ludila, da prikupi ovih 100 milijardi i izvuče ih iz Evrope - rekao je Sijarto.

Mađarska se dosledno protivila rastućoj umešanosti NATO-a i EU u ukrajinski sukob, odbijajući da vojno podrži Kijev, kao i slanje oružja ili obuku ukrajinskih trupa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike