Nestvarne scenografije na kojima bi pozavideo Hičkok: 24sedam na spektakularnoj izložbi (FOTO/VIDEO)

20.11.2022

16:00

0

Izmaštan čudesni svet na tri nivoa u bioskopu Balkan

Nestvarne scenografije na kojima bi pozavideo Hičkok: 24sedam na spektakularnoj izložbi (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam

Ako volite pozorište i svu tu magiju koja ide uz ovu umetnost, onda je izložba scenografija "Dekada" Aleksandra Denića u bioskopu Balkan savršeno mesto za vas.

Istina, izložba traje još samo dva dana u bioskopu Balkan u Beogradu, ali ukoliko ne stignete možete zajedno sa nama da provirite u izmaštan svet Aleksandra Denića pomoću njegovih scenografija napravljenih za različite pozorišne predstave.

24sedam
 

Zapravo reč je o scenografijama rađenim za jednog od najuticajnijih nemačkih reditelja Franka Kastorfa, koji je u je Beogradskom dramskom pozorištu upravo završio postavljanje "Božanstvene komedije", sarađujući sa Aleksandrom Denićem po 40. put.

Jedan neponovljivi svet

A njihova saradnja, koja je iznedrila, jedan poseban svet, počinje kao srećna ljubavna priča između umetnika koji su zaljubljeni u umetnost - svako u svoju.

- Upoznala ih je direktorka drame Narodnog pozorišta u Beogradu, na žuru, pre tri godine, i pola večeri su proveli u razgovoru. Do tada nije gledao nijednu Kastorfovu predstavu, Kastorf nije video nijednu Denićevu scenografiju - piše Barbara Bukhart 2010. godine u godišnjaku magazina Teatra Hojte.

Aleksandar Denić je diplomirao scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1963. godine. Režiser Srđan Karanović ga je još tokom studija angažovao kao scenografa za film “Za sada bez dobrog naslova” (1988).

24sedam
 

Od tada, Denić će raditi scenografije za mnoge naše značajne filmove, među kojima se izdvajaju: “Jednog lepog dana” (1988), “Mi nismo anđeli” (1992), “Vizantijsko plavo” (1993), “Rane” (1988), “Cut Run” (2009), ka i rad na filmu “Podzemlje” kao autor opreme (1993/95).

Oboje radimo, ali se ne vidimo

Ipak, čini se da je sa ovim nemačkim rediteljem napravio svoje najbolje scenografije, na veliku radost reditelja, glumaca i publike.

- Jako je bitno da se pogledate u oči i da postoji poverenje. Oboje radimo, ali se ne vidimo. Samo se dogovorimo šta da uradi više ne moram ništa da znam. To na kraju ispadne dobro. Mi se onda vidimo ponovo na premijeri ili dan ranije. Hvala, Aleksandre! - rekao je nemački reditelj na otvaranju izložbe.

24sedam
 

Na ovoj izložbi možete bukvalno da osetite miris pozorišnih dasaka "koje život znače", transformišete se u glumca na trenutak u začarenom svetu maski ali isto tako da se detaljno upoznate sa mukotrpnim procesom nastanka jedne pozorišne scenografije od skice, do makete, pa sve do pozorišne scene.

Fantazmagorični i zastrašujući svet

Izložba je postavljena na tri nivoa bioskopa "Balkan". Između ostalog tu se smestila cela struktura predstave Brehtovog "Galileja" koja je doputovala i sletela pravo u bioskop "Balkan".

Rediteljska mašta je često neuhvatljiva i pravo je čudo kada scenograf uspe da je "prevede" na svoj jezik, a upravo to se desilo sa scenografijama Aleksandra Denića, koji je uspeo fantazmagorični i pomalo zastrašujući svet da prenese na svoje scenografije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike