Beogradske vračare su beskrupulozno varale i siromašne i bogate: Strah i trepet, ali od njih su svi želeli da saznaju budućnost (FOTO)

30.04.2024

18:15

0

Žrtve nisu bile samo sirote, često nepismene sluškinje, već i dame iz visokog društva

Beogradske vračare su beskrupulozno varale i siromašne i bogate: Strah i trepet, ali od njih su svi želeli da saznaju budućnost (FOTO)
Copyright Profimedia

Intrigantna knjiga „Mračne tajne beogradskih vračara“ od danas se može naći u knjižarama.

Profimedia
 

Simon A. Đarmati, autor knjige „Mračne tajne beogradskih vračara“, ukazuje na drevni poriv u čoveku da, svesno ili nesvesno, svoju sudbinu lakoverno u ruke predaje opsenarima, verujući da će se izbaviti iz nevolje ili zla koje ga je obuzelo ili da će mu se najskrivenije želje ispuniti.

Potraga za prečicom lagodnog i bezbrižnog života

- Odličan prijem čitalaca knjige o baba Anujki, najpoznatijoj vračari i trovačici svoga vremena, kao i poseta vračarama Lele Salević, junakinje knjige "Lela fatalna", i to u njenim sudbinski važnim životnim trenucima, bio je dobar znak da se pozabavim temom o beogradskim vračarama i njihovim mračnim tajnama. Da demistifikujem njihovu moć koje su se plašili i u koju su se pouzdali mnogi željni da saznaju budućnost i nađu prečicu koja će ih odvesti u predele lagodnog i bezbrižnog života.

Promo
 

Žrtve raznih prepredenih vračara nisu bile samo sirote, često nepismene sluškinje koje su iz unutrašnjosti dolazile u Beograd da potraže sreću, već i dame iz visokog društva koje su uz pomoć vračara nastojale da povrate mladalačku privlačnost i ljubav muževa koji su ih zanemarivali zbog mladih ljubavnica.

Priča o vračarskoj porodici Šajn

Pored brojnih pojedinačnih vračara, knjiga se bavi i dobro organizovanom vračarskom porodicom Šajn, na čijem se čelu nalazila Marija koja je, došavši iz Kovačice, za svega nekoliko godina uspela da stekne kuću i opremi je u holivudskom stilu, varajući lakoverni i bojažljivi svet i obećavši svojim žrtvama nalaženje zlata ili glavni dobitak na lozu.

Profimedia
 

Knjiga je pisana na osnovu sačuvane arhivske građe i na osnovu brojnih novinskih članaka koji su, između ostalog, imali za cilj edukaciju i razotkrivanje nečasnih, beskrupuloznih vračara koje su varale i pljačkale naivne“, otkrio nam je autor.

„Mračne tajne beogradskih vračara“ možete pronaći od utorka 30. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike