TOP 7 saveta za roštilj bez greške: Da je biti roštilj-majstor lako, to bi onda bio svako

01.05.2024

14:42

0

Autor: V. I.

Saveti kako da izbegnete uobičajene početničke greške

TOP 7 saveta za roštilj bez greške: Da je biti roštilj-majstor lako, to bi onda bio svako
Copyright Profimedia

Danas, na prvomajski uranak, mnogi će se uputiti ka destinacijama za kratak beg, noseći sa sobom roštilje i sve što je potrebno za praznično uživanje na otvorenom. Tradicija roštiljanja je sinonim za dobro druženje i slavlje, a da bi vaš roštilj bio nezaboravan, evo sedam vrhunskih saveta koji će osigurati da vaša hrana bude savršeno ukusna i sočna.

Priprema mesa – Ključan korak je mariniranje mesa. Za aromatičnu marinadu koja će mesu dodati pikantnu i slatku notu, pomešajte 1/4 šolje maslinovog ulja, 3 kašike soja sosa, 2 kašike meda, 4 iseckana čena belog luka, 1 kašičicu sveže mlevenog crnog bibera i sok od jednog limuna. Umutite sve sastojke i prelijte preko mesa. Ostavite da marinira najmanje sat-dva u frižideru pre nego što krenete na uranak.

Temperatura mesa – Meso izvadite iz frižidera i ostavite da se ugreje na spoljnoj temperaturi barem 30 minuta pre pečenja. Ovo će pomoći da se meso ravnomerno ispeče.

Vrsta uglja – Koristite kvalitetan ugalj koji ravnomerno izgori. Drveni ugalj dodaje finu aromu, dok briketi gore duže i stabilnije, što može biti korisno za duže roštiljanje.

Freepik
 

Kontrola temperature – Velika vatra je idealna za pečenje stejkova, dok je za veće komade mesa potrebna srednja do niska temperatura. Za povrće, idealna je srednja temperatura, koja omogućava da se povrće lepo ispeče bez opasnosti da zagore. Pečenje povrća na temperaturi od oko 180-200 stepeni Celzijusa će ga učiniti mekim iznutra sa blagom hrskavošću spolja.

Alat za roštilj – Koristite odgovarajući alat kao što su klešta za roštilj, koji omogućavaju da se meso okreće bez probadanja. Probijanje mesa viljuškom može izazvati gubitak sokova i učiniti meso suvim.

Vreme pečenja – Ne okrećite meso prečesto. Pustite da se dobro zapeče sa jedne strane, formira koru, pa ga onda okrenite. Generalno, što manje dirate meso dok se peče, to će biti sočnije.

Odmor mesa – Nakon pečenja, dajte mesu da "odmori" nekoliko minuta pre serviranja. Ovo omogućava sokovima da se redistribuiraju, čineći svaki zalogaj maksimalno sočnim.

Sledite ove savete, i sigurni smo da će vaš prvomajski roštilj biti temelj odlične zabave i uživanja u hrani sa prijateljima i porodicom. Uživajte u dobrom ukusu i druženju na svežem vazduhu!

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike