Drevna simbolika: Zašto je odabrana baš vrba za pravljenje venčića koje deca nose na Vrbicu

27.04.2024

09:27

0

Autor: V. I.

Nije slučajno što se dečji venčići za Lazarevu subotu pletu baš od vrbovih grančica

Drevna simbolika: Zašto je odabrana baš vrba za pravljenje venčića koje deca nose na Vrbicu
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Lazareva subota, poznata i kao Vrbica, predstavlja jedan od najlepših pravoslavnih običaja koji simbolizuje dolazak proleća i buđenje prirode. Na ovaj dan, koji se obeležava u poslednjoj nedelji Velikog posta, vernici sakupljaju mlade grančice vrbe, koje su poznate po svojoj vitalnosti i otpornosti. Vrba, sa svojim mladim, fleksibilnim granama, krije snažnu simboliku koja se prenosi kroz vekove.

Izraz radosti i pobede

Prema narodnom verovanju, grančice vrbe koje se beru na Vrbicu nose se u crkvu i stavljaju pred ikone, simbolizujući ulazak Isusa u Jerusalim, gde je dočekan palminim granama. Tu stoje do nedeljne liturgije na Cveti, kada se obavlja ritual blagosiljanja vrbe i one se odnose kućama, stavljaju pored ikone i kandila. Ovo je izraz radosti i pobede života nad smrću, što Vrbica nagoveštava neposredno pred Uskrs.

Tokom subotnje liturgije, deca zvone zvončićima i nose venčiće od vrbovih grančica na glavama, simbolično pozivajući blagoslov i zaštitu za celu porodicu. Ovi venčići nisu samo ukras, već imaju duboko religiozno značenje koje podseća na Isusove reči: "Pustite decu da dolaze k meni, jer takvih je carstvo nebesko."

Profimedia
 

Simbolika drveta vrbe

Drvo vrbe ima bogatu simboliku koja se proteže vekovima. Ovo drvo je simbol snage, duhovnog buđenja, a sinonim je za stabilnost. Ovo jedinstveno stablo nosi moćno značenje povezano s promenom, rastom, novom nadom i isceljenjem. Neretko vrbe nailazimo pored vode, što ih povezuje sa činom pročišćenja i krštenja.

Zanimljivo je da ako zabodete vrbinu grančicu u zemlju, iz nje će niknuti novo drvo, što doprinosi verovanju da je ovo drvo simbol novog života.

Takođe poznato kao izdržljivo drvo, zahvaljujući svojoj fleksibilnosti, jedno je od retkih koje može da izdrži neoštećeno oluje, vetrove i poplave. Zato je deca i mogu iskriviti u venac koji će nositi na svojim glavicama.

Ovaj praznik služi kao podsetnik na cikluse života, prirode i duhovne obnove, ističući vrstu kao simbol neprekidnog rasta i snage, vitalne za održanje vere i zajednice kroz generacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike