Lavrov analizirao dramatičnu retoriku neprijatelja: Izjave Zapada svedoče o njihovoj histeriji i agoniji

19.04.2024

13:10

0

Izjave Zapada o gubitku uticaja i reorganizaciji sveta pokazuju njihovo razumevanje trenutnog procesa formiranja novog i pravednijeg svetskog poretka, smatra ruski diplomata

Lavrov analizirao dramatičnu retoriku neprijatelja: Izjave Zapada svedoče o njihovoj histeriji i agoniji
Copyright Profimedia

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da insistiranje Zapada na priči o porazu Rusije odražava njihovu agoniju i histeriju.

- Propagiranjem te teme o porazu Rusije, isticanje egzistencijalnog značaja tog poraza za budućnost Zapada ne odražava toliko militantno raspoloženje koliko agoniju i histeriju - rekao je on u intervjuu za radio-stanice Sputnjik, Govori Moskva i Komsomoljska pravda.

On je dodao da izjave Zapada o gubitku uticaja i reorganizaciji sveta pokazuju njihovo razumevanje trenutnog procesa formiranja novog i pravednijeg svetskog poretka. Lavrov je istakao i da Zapad, osim straha od gubitka dominacije, smatra da su se sve zemlje podredile Americi.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da se Evropa ne bori se za Ukrajinu, već protiv Rusije, što, prema Lavrovu, predstavlja njegovo iskreno.

Lavrov je kritikovao i politiku sankcija Zapada prema Rusiji, ističući da povećava sankcioni pritisak ne razmišljajući o mogućim posledicama.

- Oni potpuno nepromišljeno povećavaju ove sankcije, ne razmišljajući o tome kakav će biti rezultat, a rezultat je bio očigledan od prvih dana, čak i pre specijalne vojne operacije, kada su bile na snazi sankcije vezane za Krim. Rusija je uspela da se presabere i da ne zavisi od Zapada u svim oblastima u kojima su oni u stanju da ograniče naš razvoj, a gde je to bilo moguće, i u drugim oblastima - naglasio je on.

Profimedia
Sergej Lavrov

U vezi sa mogućim pregovorima sa Ukrajinom, Lavrov je rekao da Rusija neće obustaviti vojne operacije čak ni tokom pregovora.

- Za razliku od onih pregovora koji su se odvijali svojevremeno u Istanbulu, ovog puta borbe moraju da se nastave. Takođe, realnost na terenu je danas sasvim drugačija, drastično drugačija nego tada, to je potrebno uzeti u obzir - rekao je on, podsećajući na ustavne promene u Rusiji koje su obuhvatile nove regione.

Lavrov je podvukao i da Rusija nema poverenje prema kijevskom rukovodstvu.

Na kraju je pomenuo i da Rusija ima informacije o prisustvu francuskih instruktora i predstavnika drugih evropskih specijalnih službi na teritoriji Ukrajine. Istakao je da Rusija uvek teži pregovorima umesto vojnim rešenjima, u skladu sa stavovima ruskog lidera Vladimira Putina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike