Zelenski i dalje mašta o porazu Rusije: Ukrajina će ući u NATO kad bude pobedila

30.04.2024

14:42

0

Pričajući pored Stoltemberga pravdao se za to što njegova zemlja još nije postala članica Alijanse

Zelenski i dalje mašta o porazu Rusije: Ukrajina će ući u NATO kad bude pobedila
Vladimir Zelenski - Copyright Profimedia

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izrazio je čvrsto uverenje da će Ukrajina postati članica Severnoatlantskog saveza nakon što pobedi u sukobu sa Rusijom.

Ovu izjavu dao je tokom susreta sa oficirima koji prolaze obuku po standardima NATO-a, uz prisustvo generalnog sekretara Alijanse, Jensa Stoltenberga, prema izveštaju Uniana.

- Moje mišljenje je da ćemo biti u NATO-u tek kada pobedimo - naglasio je Zelenski, podsetivši da se odluka o pristupanju Alijansi donosi jednoglasnim konsenzusom svih zemalja članica.

- A da bi Ukrajina bila politički primljena u Alijansu, potrebna je pobeda - dodao je on.

Takođe je napomenuo da jedan od razloga za sukob sa Rusijom leži u činjenici da Ukrajina nije ranije primljena u NATO, te da je Rusija uložila napore kako bi sprečila ovaj korak.

- Pre mnogo godina je, takođe, postojao odgovarajući skepticizam među nekim članicama, a Rusija je veoma naporno radila sa našim sadašnjim partnerima, oni su vodili dijalog. Ona je učinila sve da Ukrajina ne bude primljena ne samo u NATO, već i u Evropsku uniju, tako da se Ukrajina jednostavno nije razvila i da nije bila odsečena od uticaja Ruske Federacije. Dakle, da bi se otrgla od ovog uticaja, potrebno je da zaštiti svoju nezavisnost pobedom - naglasio je Zelenski.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike