RAT NA BLISKOM ISTOKU Izrael ponovo gađao Damask; obnova Gaze će koštati 30 do 40 milijardi dolara

02.05.2024

16:30 >> 23:42

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Izrael ponovo gađao Damask; obnova Gaze će koštati 30 do 40 milijardi dolara
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 207. dan. 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je juče američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da neće prihvatiti sporazum koji uključuje okončanje rata u Pojasu Gaze, prenose izraelski mediji.

Od početka izraelskog rata protiv Gaze više od 95 posto poslovnih objekata u enklavi potpuno je zatvoreno, a stotine hiljada ljudi izgubilo je posao, navodi se u saopštenju Kancelarije za medije Vlade u Gazi.

Izraelske snage zadržale su 20 Palestinaca, uključujući jednog maloletnika, širom okupirane Zapadne obale u poslednja 24 sata, prema Palestinskom društvu zatvorenika.

23.30 - Izrael ponovo napao Damask 

AP Photo/Omar Sanadiki
 

U današnjem izraelskom vazdušnom udaru pogođena je zgrada na periferiji Damaska kojom upravljaju sirijske snage bezbednosti, saopštili su bezbednosni izvor alijanse koja podržava sirijsku vladu, ali sirijski državni mediji nisu preneli tu informaciju.

Zamoljena da prokometariše ove tvrdnje, izraelska vojska je odgovorila da ne komentariše izveštaje stranih medija, preneo je Rojters.

Izrael već godinama napada ciljeve u Siriji koji su povezani sa Iranom, a od 7. oktobra i izbijanja rata u Pojasu Gaze pojačao je svoju vazdušnu kampanju u toj ratom razorenoj zemlji. 

20.01 - Turska zahteva prekid vatre od Izraela u skladu sa odlukom Saveta bezbednosti UN

Izrael mora odmah da primeni poslednju odluku o prekidu vatre koju je usvojio Savet bezbednosti UN, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

- Izrael mora odmah da primeni najnoviju odluku o prekidu vatre, koju je usvojio Savet bezbednosti UN 25. marta, i mere predostrožnosti koje je odredio Međunarodni sud pravde Ujedinjenih nacija - navodi se u saopštenju na sajtu turskog ministarstva. Pored toga, pokrenuto je i pitanje pristupa humanitarnoj pomoći palestinskom narodu, koji je, kako se navodi, lišen osnovnih prava, kao i trajnog prekida vatre.

Ministarstvo odbrane Turske još jednom je skrenulo pažnju na "bezakonje u regionu".

16.29 - UN procenjuju da će obnova Gaze koštati 30 do 40 milijardi dolara

Agencija UN saopštila je u četvrtak da će obnova Gaze koštati procenjenih 30 do 40 milijardi dolara i da će zahtevati najveći napor od Drugog svetskog rata, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Profimedia
 

- Prve procene Programa Ujedinjenih nacija za razvoj za rekonstrukciju Pojasa Gaze premašuju 30 milijardi dolara i mogle bi dostići 40 milijardi dolara - rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN Abdalah Al Dardari.

15.26 - Izraelski predsednik kritikovao američke univerzitete

Izraelski predsednik kritikovao je u četvrtak američke univerzitete zbog nemira u kampusu zbog izraelskog rata u Gazi, rekavši da su ove institucije "zaražene mržnjom i antisemitizmom".

Isak Hercog je u specijalnoj emisiji rekao da izdaje hitnu poruku podrške jevrejskim zajednicama usred "dramatičnog oživljavanja antisemitizma i nakon neprijateljstava i zastrašivanja protiv jevrejskih studenata u kampusima, posebno širom SAD", prenosi AFP.

14.50 - Policija počela sa uklanjanjem propalestinskog kampa na UCLA

Policija je uklonila barikade i počela da demontira utvrđeni kamp propalestinskih demonstranata u kampusu Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA) nakon što su stotine okupljenih prkosile naredbi da ga napuste.

Akcija policije usledila je 24 sata posle sukoba u kampusu koji je započeo tako što je grupa proizraelskih demonstranata napala propalestinski kamp, preneo je Glas Amerike.

 

 

12.57 - Šolc razgovarao sa Netanjahuom o Gazi

Nemački kandelar Olaf Šolc i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su telefonom o sukobu između Izraela i Hamasa, navodi se u saopštenju nemačke vlade.

- Razgovarali su o naporima da se oslobode svi taoci koje drži Hamas i o prekidu vatre. Razgovaralo se i o daljnjim poboljšanjima humanitarne pomoći za ljude u Pojasu Gaze - rekao je portparol vlade u izjavi.

12.17 - Na Evroviziju neće moći da se unese palestinska zastava

Mišel Rovereli, šef komunikacija u Evropskoj radiodifuznoj uniji koja vodi takmičenje svake godine, rekla je da je kupcima ulaznica dozvoljeno da donesu i ističu samo zastave koje predstavljaju zemlje koje učestvuju u događaju, kao i zastavu duginih boja.

EBU sa sedištem u Ženevi zadržava pravo "da ukloni sve druge zastave ili simbole, odeću, predmete i transparente koji se koriste za verovatnu svrhu instrumentalizacije TV emisija“, rekla je ona Asošijejted presu u tekstualnoj poruci.

11.03 - Palestinske grupe napadaju izraelsku vojsku

Dok izraelske snage bombarduju enklavu, palestinske naoružane grupe u isto vreme napadaju izraelske vojnike koji su stacionirani na glavnoj raskrsnici u centralnom području Gaze, gde su građani prijavili sukobe i žestoku razmenu vatre.

10.33 - Broj ubijenih u Gazi dostigao 34.596

 

 

Najmanje 34.596 Palestinaca ubijeno je, a 77.816 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, kaže Ministarstvo zdravlja Gaze.

Ministarstvo je dodalo da je u poslednja 24 sata poginulo 28 osoba, a da je 51 ranjena.

9.41 - Izrael kaže SAD-u da će kazniti Palestinsku samoupravu ako MKS izda naloge za hapšenje

Citirajći dva izraelska i američka zvaničnika, Aksios izveštava da je izraelska vlada upozorila Bajdenovu administraciju da će, ako Međunarodni krivičnni sud (MKS) izda naloge za hapšenje izraelskih čelnika, pokrenuti odgovor protiv palestinskih vlasti koji će dovesti do njihovog kolapsa.

Zadnjih dana u izraelskim medijima pojavili su se izveštaji da MKS priprema naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, šefa vojske Herzija Halevija i ministra odbrane Joava Galanta.

9.33 - Lapid se sastao sa ministrom spoljnih poslova UAE

 

 

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid objavio je sliku svog sastanka sa ministrom spoljnih poslova UAE šeikom Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom. Lapid je rekao da mu je kazao da je najhitnije da se obezbedi oslobađanje talaca u Gazi i da se Lapid nada pomoći svih naroda u regionu.

- Izrael ima interes da, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i umerenim arapskim zemljama, stvori političku i ekonomsku saradnju koja može da ponudi rešenja za globalne probleme i da se nosi sa regionalnim pretnjama svih vrsta - dodao je.

7.00 - Hamas: Odgovor o predlogu za primirje i oslobađanje talaca verovatno sutra

Twitter/Emanuel (Mannie) Fabian
 

Lideri Hamasa su saopštili da proučavaju predlog o primirju i o oslobađanju talaca koji su im predstavili egipatski posrednici, i kažu da se nadaju da će poslati svoj odgovor do sutra, navodi se u saopštenju te organizacije.

Trenutni krug pregovora o primirju između Izraela i Hamasa deluje ozbiljno, ali strane se mimoilaze na jednom ključnom pitanju – da li bi rat trebalo da se završi u sklopu sporazuma, preneo je Tajms ov Izrael.

- Vrlo verovatno sutra, dakle, u četvrtak, ako bog da, posrednici će dobiti odgovor - naveli su iz Hamasa.

Pregovori Hamasa i Izraela, preko posrednika kao što su Sjedinjene Države, Katar i Egipat, traju nedeljama, a posle Pariza, nove runde razgovora se održavaju u Kairu.

6.50 - Nebenzja: Prijem Palestine u UN izjednačio bi pregovaračke pozicije sa Izraelom

AP Photo/Ariel Schalit
 

Prijem Palestine u Ujedinjene nacije izjednačio bi početne pregovaračke pozicije palestinske strane sa Izraelom koji je postao punopravni član 1949. godine, izjavio je večeras stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja na sastanku Generalne skupštine.

Nebenzja je ukazao da palestinsko-izraelski sukob nema i ne može imati vojno rešenje, da se moraju prekinuti neprijateljstva i stvoriti određeni uslovi za postizanje primirja, prenela je agencija RIA novosti.

- Nasilje rađa nasilje - naveo je Nebenzja.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice 

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike