Povećan broj dece sa zapaljenjem srčanog mišića: Virus napadne grlo i bronhije, a završi na srcu! Roditelji, obratite pažnju, nije naivno!

25.04.2024

08:11

0

Autor: R.M.

U poslednjih godinu dana sve je više dece s miokarditisom

Povećan broj dece sa zapaljenjem srčanog mišića: Virus napadne grlo i bronhije, a završi na srcu! Roditelji, obratite pažnju, nije naivno!
Copyright Profimedia

U Srbiji je povećan broj dece s miokarditisom, izjavio je dr Goran Vukomanović, pomoćnik direktora i šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

Dr Vukomanović je naglasio i da je, sem u njegovoj klinici, i u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" primećen veliki broj dece s miokarditisom.

- Imamo ogroman broj dece koja imaju miokarditis. Prevencija je važna u smislu ranog otkrivanja. Ta bolest može da se manifestuje jako teškim stanjima - skrenuo je pažnju doktor.

On je objasnio da miokarditis može izazvati aritmije kod sportista.

- Deca su sve gojaznija, imaju visok pritisak i holesterol, i užasno lošu toleranciju na napor - dodao je on.

Ono što je dobro jeste to što su kod dece veoma retki srčani i moždani udari, ali miokarditis je i te kako primetan kod najmlađih. Doktor je naglasio da obolela deca počnu da se ponašaju drugačije.

Profimedia
Ilustracija

 

- Lošije tolerišu fizičku aktivnost u kontinuitetu, ne zamaraju se ponekad nego sve više, češće traže da se odmore, menjaju boju lica, usana... - rekao je Vukomanović na konferenciji Healt up.

Poslednjih godinu dana kritično

Pedijatar Saša Milićević kaže za 24sedam da je broj miokarditisa kod dece povećan u poslednjih godinu dana, a veruje se da je uzrok tome povećan broj respiratornih virusa.

- Malo je povećan broj jer su miokarditisi virusne prirode. Javljaju se u sklopu respiratornih infekcija, a virus se "nakači" na sčani mišić i napravi problem. Poslednjih godinu dana je primećen veći broj obolele dece, ali se ne zna šta je tačan razlog toga. Pretpostavlja se da su malo mutirali respiratorni virusi. To su klice koje uđu u krv i putem nje dođu u srce - objasnio je dr Milićević.

Profimedia
Ilustracija

On je dodao da je vrlo je važno da se na vreme prepozna miokarditis kod dece.

- I da za to vreme nema fizičke aktivnosti, da bi se srčani mišić potpuno oporavio. Kod odraslih je drugačije jer oni često i ne znaju da imaju zapaljenje, ali kod dece se to primeti - rekao je pedijatar, i dodao da mališan tokom bolesti moraju češće da rade EKG.

Treći uzrok iznenadne smrti kod mladih

Inače, miokarditis je zapaljenje srčanog mišića koje obično nastaje kao rezultat virusne ili bakterijske infekcije ili usled parazita ili gljivica. 

Koliko je opasna bolest govori i činjenica da kod svakog četvrtog obolelog izaziva hroničnu srčanu slabost, a treći je najčešći uzrok iznenadne smrti kod dece i mladih.

Česta posledica miokarditisa su aritmije i slabljenje srca sa posledicama koje mogu da utiču na čitav organizam. A akutni miokarditis može da postane hroničan ako se ne leči.

Prošle godine jedna beba je umrla, a osam je primljeno na intenzivnu negu u Engleskoj. Naime, ukupno 15 novorođenčadi u Velsu i jugozapadnoj Engleskoj obolelo je od teškog miokarditisa od juna 2022. godine.

Inače, od miokarditisa u svetu godišnje oboli oko milion i po ljudi, a iako se većina brzo oporavi, kod oko 20 odsto obolelih razvije se srčana slabost.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike