Uzroci, simptomi i tretman: Sve o rupturi materice, od koje je preminula porodilja u Vranju

25.04.2024

10:18

0

Autor: I.K.

Da bi se izbegle tragične posledice, neophodni su rana dijagnoza, nadoknada gubitka krvi i hitna hirurška intervencija

Uzroci, simptomi i tretman: Sve o rupturi materice, od koje je preminula porodilja u Vranju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Uzrok smrti porodilje M. A. iz okoline Preševa 17. aprila je ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem pokazao je obdukcioni nalaz, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Vranju, te navelo da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

Ruptura materice je životno ugrožavajuća komplikacija trudnoće i povezana je sa visokom učestalošću maternalnog i neonatalnog morbiditeta i mortaliteta, navode u stručnom tekstu u Srpskom medicinskom časopisu Lekarske komore Srbije prim dr Radojka Cerović-Popović i dr Radmila Sparić. 

Šta je ruptura materice

U razvijenim zemljama ruptura materice je najčešće komplikacija prethodnog carskog reza, a ređe drugih operacija na materici. U zemljama u razvoju se javlja češće i obično je posledica opstrukcije porođaja ili neadekvatne upotrebe medikamenata za indukciju i/ili stimulaciju porođaja.

Simptomi koji bi mogli ukazali na rupturu materice su abdominalni bol i znak hemoragičnog šoka kod trudnice uz poremećaj rada srca fetusa. Nespecifični simptomi i znaci rupture materice otežavaju pravovremeno postavljanje dijagnoze. U pitanju je veoma retka akušerska komplikacija, koja je nažalost sve učestalija što je više porođaja carskim rezom. 

U faktore rizika za nastanak rupture materice u trudnoći i prilikom porođaja spadaju: postojanje ožiljka na materici, najčešće od carskog reza, ali i drugih hirurških intervencija, zatim nekritična indukcija porođaja, godine starosti pacijentkinje ako je starija od 40 godina, multiparitet, kratak interval između dve trudnoće, primena Kristelerovog zahvata, kao i prisustvo mioma i postojanje urođenih anomalija materice, kao i ruptura u prethodnoj trudnoći ili prilikom prethodnog porođaja.

Profimedia
 

 

Najčešći simptom rupture materice kod pacijentkinja koje su prethodno imale operaciju na materici predstavlja bol u abdomenu koji prati unutrašnje krvarenje. Mogu se javiti hipotenzija, stanje šoka, hematurija i bol u ramenu. U pojedinim slučajevima, simptomi mogu da budu i potpuno odsutni, sve do promene u radu srca fetusa, što je i jedan od najčešćih simptoma.

Najznačajniji faktori koji utiču na smanjenje maternalnog i fetalnog morbiditeta i mortaliteta su rano postavljanje dijagnoze, odgovarajuća nadoknada gubitka krvi, hitna hirurška intervencija i dostupnost savremene intenzivne neonatalne nege.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike