Bio je Vaskrs 1946. godine! Tada su Crvena zvezda i Partizan postavili temelj "najveće svetkovine srpskog fudbala" (FOTO)

05.05.2024

08:35

0

Autor: D. N.

Tada su pobedili "beli" i to rezultatom 2:0, a posle toga odigrano je još mnogo, mnogo duela najvećih rivala

Bio je Vaskrs 1946. godine! Tada su Crvena zvezda i Partizan postavili temelj "najveće svetkovine srpskog fudbala" (FOTO)
Copyright MN Press

Mnogo, mnogo godina je prošlo od prve utakmice fudbalera Crvene zvezde i Partizana. Koliko je samo generacija igrača i navijača za to vreme stasalo i gledalo "večiti derbi", najvažniju utakmicu našeg klupskog fudbala.

Baš na Vaskrs, sada već davne 1946. godine, crveno i crno-beli su prvi put odmerili snage. Doduše, te godine je Vaskrs slavljen 21. aprila i derbi (još) nije imao takmičarski značaj. Posle toga je u prvenstvu odigrano 173 utakmica, a bilo ih je i u nacionalnom kupu. Njih 41. 

I svaka od tih utakmica je stvarala neke nove heroje ili tragičare, bilo je radosti, tuge... I na našem portalu vas često podsećamo na derbije koji su igrani u skorijoj ili davnijoj prošlosti.

Vratimo se tom prvom derbiju, odnosno premijernom izdanju "najveće svetkovine srpskog fudbala".

Igralo se na tadašnjem igralištu BSK-a ("20. oktobar"), a na tom mestu je i današnji stadion u Humskoj. Tako da se može reći da je Partizan bio domaćin i pobedio je. Rezultat je bio 2:0, a golove su dali Franjo Rupnik u 34. i Prvoslav Boba Mihajlović u 59. minutu.

MN Press/T. Mihajlović
Prvoslav Mihajlović i Miloš Milutinović (iz 1968. godine)                    

Tako je Rupnik ostao upamćen kao strelac prvog gola u istoriji "večitog derbija", a jedna zanimljivost je vezana i za Mihajlovića. Bio je član Partizana od samog osnivanja (4. oktobar 1945.), ali je u Crvenoj zvezdi (tokom 1951. godine) proveo nekoliko meseci. Zatim se vratio u Partizan, u kojem je i završio igračku karijeru.

Za Partizan su tada igrali: Šoštarić, Brozović, Čolić, Simonovski, Đurđević, Aleksa Atanacković, Mihajlović, Palfi, Rupnik, Bobek i Krnić (Matekalo), a za Zvezdu: Lovrić, Petrović, Stanković, Đajić (Krstić), Kašanin, Ćirić, Tomašević, Mitić, Jezerkić, Svetozar Atanacković (Pečenčić) i Drenovac.

Tu utakmicu je gledalo oko devet hiljada navijača, a ono što je dodatno zanimljivo za ovaj meč bilo je što to u suštini i nije bio okršaj crveno i crno-belih. Partizan je igrao u belim, a Zvezda u plavim dresovima. Ali se to vremenom promenilo.

Zvezda uspešnija i u Kupu

U nacionalnom kupu, "večiti rival" su igrali 41 put. Zvezda je slavila u 22 utakmice, bez pobednika je odigrano pet mečeva, dok je Partizan trijumfovao u 14 duela.

Prvi takmičarski "večiti derbi" odigran je 5. januara 1947. godine, po snegu i na tenperaturi od minus 19 stepeni Celzijusa.

Tada je slavila Zvezda, sa 4:3. Jovan Jezerkić je dao čak tri gola, a Predrag Đajić jedan. Jedini igrač Partizana koji je dao gol na ovom meču bio je Stjepan Bobek, pošto je uz pomenutog Đajića autogol dao i Mladen Kašanin.

MN Press
Jovan Jezerkić                                                                                                   

Posle toga je odigrano mnogo novih, a ova sezona je ostala upamćena jer smo u kratkom vremenskom periodu gledali nekoliko njih. Bilo ih je ukupno četiri, a ove kalendarske godine tri. U poslednja dva, odigrana u nekoliko dana, slavila je Crvena zvezda.

U tih 173 derbija Zvezda je upisala 68 pobeda, dok su crno-beli slavili 48 puta. U 57 mečeva nije bilo pobednika.

Ispred nas je naravno mnogo novih derbija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike