Zvezda nadomak "duple krune", Partizan sezonu opet završava bez trofeja! Odlučili su "večiti derbiji", bili su burni kao što odavno nisu!

25.04.2024

13:17

0

Mnogo toga je viđeno u prethodna četiri derbija, čime su "večiti" završili sa međusobnim okršajima ove sezone

Zvezda nadomak "duple krune", Partizan sezonu opet završava bez trofeja! Odlučili su "večiti derbiji", bili su burni kao što odavno nisu!
Copyright FK Crvena zvezda MN press

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigrali su poslednji ovosezonski međusobni meč, u okviru Kupa Srbije i slavili su crveno-beli. I izborili plasman u finale, pobedom od 2:0. Tako da je sezona završena kada pričamo o "večitim derbijima", sezona koja će ostati upamćena po činjenici da su čak četiri okršaja odigrana u samo četiri meseca. Odavno se nije desilo da budu tako učestali.

I kada se podvuče crta, jasno je da će sezona (skoro sigurno) pripasti Zvezdi, pošto je na dobrom putu da odbrani "duplu krunu". U Superligi, samo u teoriji može da se desi na crveno-beli ne odbrane titulu, dok ih u Kupu očekuje finale sa Vojvodinom. Naravno, Novosađane niko ne može i ne sme tek tako da otpiše, ali će u ovom meču uloga favorita biti na strani beogradskih crveno-belih.

Partizan samo dobro počeo...

Sva četiri derbija bila su na svoj način, a prvi ovosezonski odigran je u kasnijem terminu. Prvobitno je planirano da se igra krajem seprembra, ali je ovaj duel odložen zbog dana žalosti, kao i celo kolo. Mečevi su kasnije igrani krajem decembra, čime je završena jesenja polusezona, kao i kalendarska godina. 

I taj meč je bio (tadašnja) prekretnica u sezoni. Taj 171. "večiti derbi" je bio prilika da ekipa Baraka Bahara poveća prednost u odnosu na Partizan koji je imao katastrofalan početak sezone. Ali to se nije desilo, iako se očekivalo da Zvezda i na terenu potvrdi status favorita. Ali su u Humskoj, Bibars Natho i Saldanja pokvarili slavljeničke planove najvećem rivalu. Šerif Ndiaje je samo ublažio poraz na konačnih 2:1, ali to nije bilo dovoljno da spreči crno-bele da budu jesenji prvaci.

Nije samo gorak ukus ostao navijačima Zvezde pošto su očekivali lagan posao u Humskoj, nego je pokrenuto i pitanje odgovornosti Baraka Bahara. Već se pričalo o njegovoj smeni, posle razočaravajuće sezone u Ligi šampiona i eliminaciije, a onda je otkaz Izraelcu i potvrđen. I najavljen je povratak Vladana Milojevića.

MN Press
 

Pa su crno-beli sa mnogo više zadovoljstva otišli na odmor, pa i na zimske pripreme. Ali, navijačima crno-belih je ostalo samo da se raduju i da se sećaju ovog meča, pošto u naredna tri okršaja nisu pobedili. Usledile su dve pobede crveno-belih i i jedan remi, i to samo u mesec i po.

Od 9. marta do 24. aprila, odigrana su tri meča. Prvo, u 172. "večitom derbiju", na povratničkom debiju Milojevića nije bilo pobednika, ali dosadno nije bilo. Viđena su četiri gola. Prvo je Uroš Spajić doveo crveno-bele u vođstvo, onda su Saldanja i Kalulu preokrenuli, da bi konačan rezultat postavio Ndiaje i tako spasio svoj tim poraza. Ali su crno-beli i dalje ostali prvi na tabeli sa bodom više.

Posle ovog derbija, nije se pričalo samo o fudbalu, već i o suđenju Pavla Ilića koji je tada debitovao u mečevima Zvezde i Partizana. Između ostalog je isključio i Ksandera Severinu, pa su crno-beli poslednjih 20-ak minuta bili sa desetoricom. Ali to Zvezda nije iskoristila, već je ostalo "miroljubivih" 2:2.

MN Press
 

Isto tako, može se reći da su crno-beli iz ovog okršaja izašli zadovoljniji. Nisu poraženi u gostima od rivala koji je i tada bio favorit, a i zadržali su bod prednosti. Na drugoj strani, crveno-beli nisu koristili šanse, a nije ni iskorišćena prednost domaćeg terena.

Ovosezonski okršaji večitih rivala

20. 12. 2023. - Partizan - C. zvezda 2:1 (SL)

09 .3. 2024 - C. zvezda - Partizan 2:2 (SL)

20. 4. 2024 - C.  zvezda - Partizan 3:2 (SL)

24. 4. 2024 - C. zvezda - Partizan 2:0 (KS)

Zatim je usledio najburniji ovosezonski derbi, 173. po redu. Završen je pobedom Zvezde od 3:2, a na "tapetu" je bio Ilić. Inače, na ovom derbiju na klupi nije bio Duljaj zbog suspenzije zbog kartona, pa je i tu nastala tenzija. Išlo se do toga da se pričalo da je namerno dobio karton, pojavile su se informacije o žestokom sukobu sa Albertom Nađem, koji je na kraju ipak vodio ekipu.

Poveli su crno-beli u 11. minutu, golom Sameda Baždara, a samo pet minuta kasnije izjednačio je Gelor Kanga, sa penala. Severina je u 56. minutu dao veoma efektan gol, za novo vođstvo. Zatim je Aleksandru Kataiju poništen gol, u 68. minutu zbog ofsajda. Onda, u 90. minutu Ndijae doneo izjednačenje, mada se i ta situacija proveravala. Onda, u šestom minutu nadoknade Aleksandar Katai je pogodio sa bele tačke, sa penala.

MN Press
 

I kada se utakmica na "Rajku Mitiću" završila, crno-beli su osuli "drvlje i kamenje" po Iliću. Najavljena je mogućnost bojkota polufinala Kupa Srbije (već je bio obavljen žreb), Natho je sve ocenio kao sramotno i bio je ubedljivo najoštriji.

Kako se jučerašnji meč približavao, tenzija je rasla. Tek u utorak je potvrđeno da će crno-beli ipak igrati, mada su tada i izdali saopštenje u kojem je objašnjeno zašto bojkota neće biti. Sudija nije bio Ilić, već Miloš Milanović, ali je duel počeo žutim kartonom za kapitena Svetozara Markovića, iako lopta nije ni krenula sa centra. Razlog, ekipa Partizana je u trenucima kada je već meč trebalo da počne držala sastanak, a uz to i šutnuta je lopta u aut.

Tako da je pomalo i "mirilsalo" na nove probleme. Ali ih srećom nije bilo. Uvodni deo utakmice pripao je Partizanu, ali su onda brzi golovi Zvezde, u 27. i 29. minutu sve promenili. Crveno-beli su od tada držali stvari u svojim rukama, stvarali više šansi i mogli ubedljivije da slave. Ipak, ostalo je 2:0, pa se Partizan oprostio od šanse za trofej u Kupu Srbije, dok u trci za titulu u Superligi imaju samo teoretske šanse. Ali u realnosti, teško je to očekivati. 

Šta je pokazala Zvezda, a šta Partizan

Bilo je turbulentno u oba kluba u prethodnom periodu, pa je tako Zvezda derbije igrala u mandatu dva trenera.

I jasno je da su izdanja pod Milojevićem bila bolja. Bahar je svoj izgubio, dok je Milojević upisao skor 2:1. Takođe je jasno da su mnogi igrači pod "palicom" Milojevića "proradili", i tu pre svega mislimo na napadače, Ndiaje i Olajinka. Šansu je počeo da dobija i Žan Filip Kraso, doduše ne veliku, ali dobija određenu minutažu.

Ali je za Zvezdu najvažnije da će sezona biti završena sigurno sa jednim, a možda i sa dva trofeja. Ne sme međutim ni da se zaboravi učinak u Ligi šampiona, koji je realno za zaborav. Pa je ovo iskupljenje.

Kada je reč o Partizanu, najsvetlija tačka je Aleksandar Jovanović, a dobro se zna da je to loše po tim, kada je golman najbolji pojedinac. Na primer, u sinoćnjem meču se baš "razbranio" i sprečio ubedljiviji poraz.

Isto tako, Partizan ove sezone prima više golova. Na primer, prošle je posle 37 utakmica imao je gol razliku 68:34, a trenutno posle 31 meča 68:38.

Dodatni problem za crno-bele su bili i stvari van terena. Već duže vreme su nezadovoljni arbitražom, što je kulminiralo i oštrim reakcijama uoči meča Kupa Srbije.

- Neki ljudi nikada neće znati kako je lepo zaspati mirne duše i čistog obraza - bila je poruka za Fudbalski savez Srbije.

Već duži period su bez podrške juga na utakmicama u Humskoj, jer bojkotuju upravu, pa se i juče pred kraj čulo "uprava napolje, uprava napolje...", a transparent pomenute sadržine već se ustalio gde god da su Grobari.

Duljaj na konferencijama često priča o unutrašnjim problemima koji su vidljivi i sa strane. A ni njegova situacija nije baš najjasnija pošto se i spekuliše o njegovom odlasku iz Humske, na kraju sezone.

Mada mu se mora priznati da je on preuzeo odgovornost i da radi u periodu kada je u Partizanu sve samo ne dobro. Trofeja nema već nekoliko sezona, što je u suštini najvažnije i što se pamti. Tako da sada crno-beli mogu već da počnu da prave planove za novu sezonu jer je ova za njih završena. U teoriji ne, ali u praksi da.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike