RAT NA BLISKOM ISTOKU Palestinci traže tela svojih rođaka u 3 masovne grobnice; Luka u Gazi našla se pod vatrom tokom posete UN

26.04.2024

17:20 >> 00:34

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Palestinci traže tela svojih rođaka u 3 masovne grobnice; Luka u Gazi našla se pod vatrom tokom posete UN
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 202. dan. 

Američki Senat odobrio je više od 17 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu i humanitarni paket od devet milijardi za Gazu i druge ratom zahvaćene regione.

Tel Aviv je zahvalan SAD na pomoći, dok se nastavljaju svakodnevni napadi na palestinsku enklavu. U tom području poginulo je najmanje 79 civila u poslednja 24 sata, a Rojtersovi izvori iz IDF-a tvrde da je udar na Rafu pripremljen i da se samo čeka odobrenje vlade.

Vašington upozorava da postoji visok rizik od gladi u enklavi, dok lokalne zdravstvene institucije izveštavaju o alarmantnom broju obolelih od hepatitisa.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u blogu iz minuta u minut:

00.06 - Mediji: Fatah okrivio Hamas za povratak izraelskih snaga u Pojas Gaze

Palestinska grupa Fatah optužila je danas vođstvo Hamasa da vodi politiku koja je vratila Izraelu kontrolu nad Pojasom Gaze, javila je egipatska televizija Al-Kahera el-Ehbarija.

''Pojas Gaze se vratio pod kontrolu Izraela zbog politike Hamasa. To je razlog iz kojeg smo prinuđeni da učestvujemo u pregovorima sa Izraelom da se njegove trupe povuku iz enklave'', navodi se u saopštenju Fataha. Iz Fataha je rečeno da Hamas trenutno nastoji da postane deo Palestinske oslobodilačke organizacije, ali to čini ''samo da bi se sačuvao i preživeo“, prenosi TASS.

23.45 - Palestinci traže tela svojih rođaka u 3 masovne grobnice otkrivene nakon što se izraelska vojska povukla iz Kan Junisa u bolnici Naser u južnoj Gazi.

 

 

23.17 - Sanders: Nije antisemitski reći da je Netanjahuova valda ubila 34.000 Palestinaca

Američki senator Berni Sanders poručio je danas izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da ''nije antisemitiski'' reći da je Netanijahuova ''ekstremistička vlada" za nešto više od šest meseci ubila više od 34.000 Palestinaca i ranila više od 77.000.

AP Photo/Jose Luis Magana
 

On je dodao da iznošenje tih podataka ne predstavlja oblik podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

''Gospodine Netanijahu, anisemitizam je podli i odvratni oblik netrpeljivosti koji je naneo neopisivu štetu milionima ljudi. Ali, molim vas, ne vređajte inteligenciju američkog naroda pokušavajući da nam skrenete pažnju sa nemoralne i nezakonite politike vaše ekstremističke i rasističke vlade'', napisao je Sanders na svom nalogu na mreži Iks.

21.22 - Luka u Gazi našla se pod vatrom tokom posete UN

Portparol UN-a rekao je da je tim UN-a u Pojasu Gaze koji je posetio pristanište i pristanište za pomorske operacije juče morao da traži sklonište u bunkeru "neko vreme" nakon što je područje bilo pod vatrom.

Dva rafala pogodila su lokaciju na oko 100 metara (300 stopa) dalje, ali niko nije povređen i tim je na kraju mogao da nastavi obilazak, rekao je portparol UN Stefan Dužarik.

 

 

UN i humanitarne agencije kritikovale su luku kao komplikovano rešenje za isporuku pomoći u poređenju sa postojećim kopnenim rutama, dok se i dalje pozivaju Izraelu da dozvoli dostavu dovoljno pomoći u Pojas Gaze preko njegovih kopnenih granica.

21.01 - U izraelskom napadu na centar Gaze ubijeno je osam Palestinaca

Najmanje osam ljudi je poginulo u izraelskom vazdušnom napadu u naselju Tal al-Hava u centralnoj Gazi, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

20.25 - Izraelska vojska odbacuje nalaze istrage masovne grobnice

Izraelska vojska odbacila je široko rasprostranjene optužbe da su njegove snage pokopali stotine Palestinaca u masovne grobnice u Pojasu Gaze kao "potpuno lažne".

Saopštenje dolazi nekoliko sati nakon što su timovi civilne zaštite Gaze objavili rezultate istrage masovnih grobnica u bolnici Naser u Kan Iounisu u južnoj Gazi, gde su pronašli tragove pogubljenja i ljude koji su živi zakopani.

Član palestinske civilne zaštite Mohamed al-Mogijer rekao je da je njegov tim spreman da pripremi izveštaj za nezavisnu istragu masovnih grobnica, pošto su pozivi UN, grupa za ljudska prava i nacija sve veći za nezavisnu istragu.

19.28 - Izraelska vojska: Prekogranična paljba u severnom Izraelu i južnom Libanu

Izraelska vojska saopštila je da su tri rakete ispaljene iz Libana na oblast Arap al-Aramša na severu Izraela.

Takođe se navodi da su četiri rakete ispaljene prema oblasti Har Dov, oblasti u farmama Šeba. Farme Šeba, na koje polaže pravo Liban, zauzeo je Izrael u Šestodnevnom ratu 1967.

Profimedia
 

Izraelska vojska je takođe objavila da su njene vazdušne snage napale vojnu strukturu Hezbolaha u oblastima Alma El Čeb i Kfarčuba u južnom Libanu.

Od 8. oktobra Hezbolah i izraelska vojska razmenjuju vatru. Poslednjih meseci, učestalost i žestina napada se povećala, što dovodi do straha da bi tenzije mogle da dovedu do većeg regionalnog sukoba.

18.46 - Ministarstvo zdravlja Gaze upozorava da bolnice ostaju bez goriva

Ministarstvo zdravlja Gaze upozorava da će generatori prestati da rade u bolnicama zbog nedostatka goriva.

„Apelujemo na sve zainteresovane međunarodne i humanitarne institucije da intervenišu i brzo obezbede neophodno gorivo za nastavak pružanja usluga pacijentima i očuvanje njihovih života“, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na društvenim mrežama.

Dovođenje goriva u Gazu je teško pitanje jer ga Izrael klasifikuje kao „dvostruku namenu“ koja se može koristiti i u vojne i u civilne svrhe.

17.19 - Amnesti internešenel: Izrael bi trebalo da pusti istražitelje u Gazu

Nedostatak resursa i stalni vazdušni napadi u Gazi sprečiće napore da se istraže kršenja ljudskih prava, rekla je Rovera, viša savetnica Amnestija.

- Stručnost, veštine, resursi, kao što je sposobnost provođenja DNK testova, ništa od toga nije dostupno, a da stvari budu još gore, tu je stalno bombardiranje - rekla je Donatela Rovera za Al Džaziru.

- Tamo gde postoje dokazi o zločinu počinjenom juče oni mogu biti uništeni bombardiranjem počinjenim danas - rekla je.

16.41 - Hamas: Svaki dogovor o zarobljenicima mora uključivati kraj izraelskog rata protiv Gaze

Hamas je u saopštenju ponovio svoj zahev da Izrael prekine rat u Gazi kao u okviru bilo kakvog sporazuma o oslobađanju zarobljenika koji se tamo drže, izvestila je novinska agencija Rojters.

14.47 - Belgijski humanitarni radnik ubijen u Rafi

 

 

Izraelske snage ubile su belgijskog humanitarnog radnika i njegovog sedmogodišnjeg sina u napadu na Rafu, izjavila je državna ministarka za razvojnu saradnju i urbanu politiku Karoline Genez.

- S velikom tugom sam obaveštena da je sinoć jedan od naših radnika ubijen u izraelskom bombardovanju. Abdalah Nabhan i njegov sedmogodišnji sin Džamal ubijeni su u napadu na Rafu - napisala je Genez na Iksu.

13.51 - Izraelski ministar finansija poziva na prekid veza sa palestinskim vlastima

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič kaže da bi Izrael trebalo da potkopa Palestinsku samoupravu (PA) i obustaviti njeno finansiranje ako UN formalno priznaju palestinsku državnost ili Međunarodni krivični sud (MKS) izda naloge za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika.

U pismu Benjaminu Netanjahuu Smotrič je rekao da bi najbolji način za suočavanje sa takvim međunarodnim potezima bio prekinuti veze sa PA kako bi se “izazvao njen trenutni pad”.

 

 

Takođe je rekao da će njegovo ministarstvo uskratiti finansiranje PA, čije poreske fondove Izrael uglavnom kontroliše.

12.25 - Šef odeljenja za civilnu odbranu Kan Junisa rekao je da je identifikovano samo 65 tela od 392 tela pronađena u masovnoj grobnici u Gazi.

11.47 - Na antiratnim protestima u Americi uhapšene desetine studenata

11.19 - Broj poginulih u Pojasu Gaze dostigao 34.305

Najmanje 34.305 Palestinaca je ubijeno, a 77.293 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je u četvrtak ministarstvo zdravlja Gaze predvođeno Hamasom, prenosi Rojters.

Taj broj uključuje 43 smrtna slučaja u poslednja 24 sata.

10.56 - Centralna komanda SAD saopštila je da je jutros oborila četiri bespilotne letelice i protivbrodsku raketu koju su lansirali jemenski pobunjenici Huti.

 

 

9.52 - Izraelci upali u džamiju Al Aksa u Jerusalimu

Više od 430 Izraelaca upalo je u kompleks džamije Al Aksa u Jerusalimu, gde su sproveli ritual jevrejskog praznika Pasha, prenosi Al Džazira.

Prema pisanju palestinske agencije WAFA, oni su bili pod "teškom zaštitom" izraelskih snaga.

Molitva u džamiji Al Aksa je inače, prema dugogodišnjem dogovoru, rezervisana isključivo za molitve muslimana.

9.30 - Srbija sa 16 zemalja pozvala na hitno oslobađanje talaca u Gazi

Srbija je, zajedno sa još 16 zemalja, pozvala na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana, među kojima su i državljani naših zemalja, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Argentina, Austrija, Brazil, Bugarska, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Tajland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su u zajedničkoj izjavi naveli da "sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice".

7.22 - SAD: Uhapšene desetine studenata koji su protestovali protiv rata Izraela u Gazi

 Američka policija uhapsila je više desetina studenata u Teksasu i Kaliforniji koji su protestovali protiv rata Izraela i Hamasa u Gazi. U Teksasu su juče uhapšene 34 osobe, nakon sukoba demonstranata i policije i policijske konjice, a među uhapšenima je i novinar američke televizije Foks, prenosi Asošijeted pres. Studenti iz Teksasa su zahtevali od njihovog univerziteta da prekine svaku saradnju sa kompanijama koje proizvode i prodaju oružje Izraelu, piše Independent.

7.00 - Amnesti: Masovne grobnice u Gazi ukazuju na potrebu za nezavisnim istragama

Erika Gevara Rosas, visoki zvaničnik nevladine organizacije Amnesti internešenel, objavila je izveštaj o otkrivanju masovnih grobnica u Pojasu Gaze, u kojima se nalaze stotine palestinskih tela.

Više od 300 tela otkriveno je u medicinskom kompleksu Naser u Kan Junisu nakon što su se izraelske snage povukle 7. aprila.

AP Photo/Hatem Ali
 

Savet UN za ljudska prava saopštio je u utorak da je više tela pronađeno u bolnici Al Šifa u gradu Gaza, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u enklavi, za koju je telo za ljudska prava reklo da je „prazna školjka“ nakon 1. aprila, u ovom objektu je završena dvonedeljna izraelska opsada.

„Šokantno otkriće ovih masovnih grobnica naglašava hitnost da se istražiteljima za ljudska prava, uključujući forenzičke stručnjake, osigura hitan pristup okupiranom pojasu Gaze kako bi se osiguralo očuvanje dokaza“, rekao je zvaničnik Amnestija.

„Nedostatak pristupa Gazi za istražitelje ljudskih prava sprečio je efikasnu istragu o punom obimu kršenja ljudskih prava i zločina po međunarodnom pravu počinjenih u proteklih šest meseci, omogućavajući samo mali deo ovih zloupotreba da se dokumentuje“, ona dodao je.

6.55 - Izrael: Odluka Nemačke da obnovi finansiranje UNRWA "razočaravajuća"

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je odluku Nemačke da vrati sredstva agenciji UN za palestinske izbeglice „za žaljenje i razočaravajućom“.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je Izrael podelio detaljne informacije o "mnogim stotinama" zaposlenih u UNRWA koji su bili članovi Hamasa i Islamskog džihada.

Izveštaj bivše francuske ministarke spoljnih poslova Ketrin Kolone UNRWA-i pokazao je da Izrael tek treba da pruži dokaze koji bi potkrepili ove navode.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike