Prva serija višenamenskih lovaca F-16 stiže u Ukrajinu: Oglasilo se ratno vazduhoplovstvo u Kijevu

01.05.2024

22:01

0

Prvobitno, oni su trebali biti isporučeni do Nove godine

Prva serija višenamenskih lovaca F-16 stiže u Ukrajinu: Oglasilo se ratno vazduhoplovstvo u Kijevu
Avioni F-16 - Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

Prva serija višenamenskih lovaca F-16 mogla bi da stigne u Ukrajinu posle pravoslavnog Uskrsa u nedelju, 5. maja, izjavio je danas portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Ilja Jevlaš.

On nije naveo detalje, napominjući da ukrajinsko vazduhoplovstvo "ne razmišlja o tim datumima", s obzirom da su već više puta menjani.

- Naš zadatak je da radimo sa onim što nam je obezbeđeno, mi nismo direktno odgovorni za snabdevanje, to je pitanje za najviše vojno-političko rukovodstvo. Kada prvi borci stignu u Ukrajinu, sigurno ćemo razgovarati o tome - rekao je Jevlaš, prenosi Kijev post.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

U prvim izveštajima iz avgusta 2023. navedeno je da će višenamenski lovci biti isporučeni Ukrajini do Nove godine, iako su datumi više puta odlagani, a noviji izveštaji ukazuju na drugi kvartal ove godine.

Od 2023. godine, više zemalja je najavilo svoje planove da isporuče F-16 Ukrajini, čiji će moderni vazduhoplovi, za razliku od trenutnih aviona iz sovjetske ere koje koristi Ukrajina, pomoći naporima Ukrajine da kontroliše svoj vazdušni prostor protiv ruskih vazdušnih pretnji.

Danska i Holandija bile su među prvim zemljama koje su obećale F-16 Ukrajini tokom leta 2023, dok su druge zemlje obećale da će obučavati ukrajinske pilote za upravljanje višenamenskim lovcima po NATO standardu.

Izveštaji iz novembra 2023. takođe napominju da će se održavanje višenamenskih lovaca odvijati u Poljskoj, mada nije jasno da li će Ukrajina i njeni zapadni saveznici nastaviti sa ovim planom, navodi kijevski list.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike