Haos u Gruziji se nastavlja! Suzavac i šok-bombe za demonstrante, 40.000 na ulicama (FOTO/VIDEO)

02.05.2024

08:55

0

Okupili su se nakon što je Skupština usvojila Zakon o stranim agentima

Haos u Gruziji se nastavlja! Suzavac i šok-bombe za demonstrante, 40.000 na ulicama (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/ AP/ Zurab Tsertsvadze

Gruzijska policija upotrebila je u sredu uveče suzavac i šok-bombe da bi rasterala demonstrante koji su se okupili ispred parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju, zbog toga što se protive usvajanju zakona o stranim agentima.

Policija je intervenisala pošto se ispred parlamenta, prema procenama, okupilo oko 40.000 demonstranata, nakon što je Skupština usvojila Zakon o stranim agentima u drugom čitanju, preneo je Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je nasilje policije u Tbilisiju i pozvala vlasti u Gruziji da ostanu na svom kursu na putu ka EU. Protest protiv Zakona o stranim agentima održan je i u utorak ispred zgrade parlamenta kada je takođe došlo do sukoba policije i demonstranata, a snage bezbednosti su upotrebile suzavac i vodene topove.

Zakon o stranim agentima gruzijska opozicija i zapadne vlade su osudili kao autokratski, a on podrazumeva da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti" koji zavise od stranog uticaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike