Bivši američki obaveštajac o studentskim protestima širom zemlje: To je najvažnije što se decenijama desilo u SAD, a vlada ih guši (VIDEO)

02.05.2024

14:35

0

Studentski protestni pokret protiv kontinuiranog bombardovanja Gaze sve je jači

Bivši američki obaveštajac o studentskim protestima širom zemlje: To je najvažnije što se decenijama desilo u SAD, a vlada ih guši (VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Ryan Sun

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je prošle nedelje u video-obraćanju da je proteste protiv njegove zemlje na američkim univerzitetima, koji su tada tek izbili, organizovala "antisemitska rulja" koja je "zauzela" univerzitetske kampuse. On je pozvao američke vlasti da učine više da ih zaustave.

Sve veći studentski protestni pokret protiv kontinuiranog bombardovanja Gaze jedna je od najvažnijih stvari koje će se desiti u SAD u "mnogo, mnogo decenija", rekao je bivši obaveštajac Marinskog korpusa SAD, bivši inspektor UN-a i vojni ekspert Skot Riter za Sputnjik.

- Amerikanac poput mene, koji nije sklon da izađe i protestuje i drži znakove i ometa stvari, mora da se probudi. Moram da se probudim. Moramo se na ovaj ili onaj način pridružiti ovim studentima i njihovom cilju da bismo dali vladi do znanja da nećemo stajati pred policijskim ugnjetavanjem prava američkih građana da govore, da se okupljaju, da pozivaju vladu na odgovornost - rekao je on.

Printscreen/YouTube
Skot Riter

- Mislim da su ovi studentski protesti trenutno neke od najvažnijih stvari koje su se desile u američkom društvu u mnogo, mnogo decenija - naglasio je Riter.

U utorak uveče stotine policajaca iz njujorške policijske uprave ušlo je na Univerzitet Kolumbija pod punom opremom i sa vojnim vozilima, uhapsivši oko 300 ljudi, rekao je gradonačelnik Njujorka Erik Adams. Ta racija je usledila nakon sličnih racija širom zemlje, uključujući i Teksas, gde je uhapšeno 79 ljudi, među kojima su neki zaposleni fakulteta koji su se pridružili studentima.

Koledži su mesto za slobodnu razmenu ideala i ključan deo društva, tvrdi Riter, dodajući da veruje da je represija osmišljena da se ovo okonča.

- Kao neko ko je položio zakletvu da će podržavati i braniti Ustav Sjedinjenih Država, poštujem ne samo ustavna prava studenata na slobodu govora i slobodu okupljanja, nego i priznajem da je koledž jedna od važnih zona za razvijanje dobrih građana - rekao je Riter.

Tokom vikenda na protestu je uhapšena predsednička kandidatkinja Džil Stajn, kojoj je rečeno da je optužena za napad na policajca, ali je u kasnijem intervjuu sa novinarom Glenom Grinvaldom pojasnila da to nije pisalo u njenoj papirologiji.

Na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu grupa proizraelskih demonstranata navodno je ispalila biber-sprej i vatromet na studente demonstrante tokom sukoba. Svedoci tvrde da je policija stajala i da satima nije intervenisala.

Riter je primetio da američka vlada radi "sve moguće pogrešno", naglašavajući da SAD "trebaju ovi studenti na ulici i oni su izabrali pitanje, Gazu, što je manifestacija svega što činimo pogrešno kao vlada.”

- Kada odete na univerzitet, potrebno nam je da postanete radikalni. Treba nam da razmislite. Trebamo vas da vežbate svoj mozak i svoj duh i svoju savest. I vlada pokušava da ih potisne jer očigledno više ne želimo dobre građane - zaključio je analitičar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike