Krvave slike u 55 sekundi: Samo 11 metaka Koste K. promašilo metu (FOTO/VIDEO)

03.05.2024

00:01

0

Kosta K. je, kako se sumnja, pištolj uzeo 1. maja, kada je napunio šest okvira za "češku zbrojevku" i "ruger" sa 92 metka

Krvave slike u 55 sekundi: Samo 11 metaka Koste K. promašilo metu (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović 24sedam/Miroslava Brkić

Samo četiri minuta je prošlo od trenutka kada je 3. maja prošle godine trinaestogodišnji Kosta K. počeo da puca u svojoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na beogradskom Vračaru do prvog poziva policiji, a samo šest minuta dok ih iz školskog dvorišta nije pozvao i sam dečak koji je počinio masakr nezapamćen u Srbiji. Ubio je školskog čuvara i devetoro dece. Za svega 55 sekundi, u svom razredu ispalio je 45 metaka i usmrtio petoro dece, a šestoro ranio. Samo 11 hitaca promašilo je mete.

U momentu kada je sa rancem na leđima Kosta K. ušao u zgradu škole u kojoj je pohađao sedmi razred, niko nije ni slutio da će počiniti nezapamćeni masakr. Dečak rođen 30. jula 2009. godine, umesto knjige ili sveske, iz ranca je izvukao pištolj i krenuo u svoj krvavi pohod. 

U tom trenutku niko nije znao da Kosta ne puca nasumično i da je hladnokrvno pokušavao da do kraja sprovede svoj mračni plan. Policajci su kasnije kod njega pronašli spisak i plan na izgužvanim papirima.

Plan iz skiciranog nacrta škole sproveo je gotovo u potpunosti, samo što se nije popeo i na sprat, što je nameravao. Posle pucnjave u svom odeljenju izašao je u školsko dvorište, gde je bacio jedan okvir s municijom pored stepeništa.

Sastavio je ranije dva dokumenta pisana rukom. Jedan je spisak sa 16 imena i prezimena dece iz odeljenja VII/2 iznad kojih piše “GL. M.”, skraćenica za glavne mete. Jedno ime je prežvrljano, pa su na spisku na kraju ostala imena osmorice dečaka i sedam devojčica. Drugi dokument je kroki tlocrt škole sa rasporedom učionica i natpisom Primary targets na engleskom jeziku. Veruje se da je to bio osnovni plan ubilačkog napada na vršnjake.

Pištolj i tri Molotovljeva koktela u rancu

Da je bio dobro pripremljen, pokazalo se kasnije. Kod njega su pronađeni ranac, pištolj iz kojeg je tada ubio devet osoba (jedna devojčica preminula je posle 12 dana borbe za život), kao i tri Molotovljeva koktela. Njima je hteo da blokira ulaz u školu, dok ne završi ono što je naumio. Od tog dela plana je odustao, jer se uplašio eksplozije.

Pucnjava je, kako je kasnije saopštio MUP, počela u 8.36, pred kraj prvog školskog časa, a već u 8.42  Kosta K. je posle ubilačkog pohoda sam pozvao policiju iz školskog dvorišta.

U tih paklenih šest minuta sve se odigralo. Školska policajka je tog jutra bila na radnom mestu, obavila savesno svoje zadatke uoči početka nastave i otišla u obilazak. Kosta je očigledno znao njeno uobičajeno kretanje, jer je sve dobro isplanirao.

Kosta K. je, kako se sumnja, u posed pištolja došao već 1. maja. Napunio je šest pripadajućih okvira pištolja "češka zbrojevka" i "ruger" sa ukupno 92 metka i sakrio ih, a njegovi roditelji nisu primetili da oružja i municije nema. Tako je Kosta kobnog 3. maja oružje i municiju prebacio u ranac i poneo sa sobom u školu.

Pred kraj prvog časa, Kosta je došao do škole. Odmah na ulazu, sa daljine od 14 metara, ubio je čuvara Dragana Vlahovića hicima iz očevog pištolja. U holu škole zapucao je, zatim, na dve devojčice koje su bile dežurne. Jednoj je pucao u glavu, a drugu je pogodio u noge. Devojčica sa povredom glave bila je u veoma teškom stanju i lekari su se borili za njen život. Preminula je, međutim, 15. maja i tako postala deseta žrtva masakra u školi.

U holu škole je zatim ubio prvo dete, devojčicu koja se nalazila ispred klavira. Negde u tim trenucima ispraznio je prvi šaržer i stavio novi. Prema sopstvenom priznanju, prethodno je sam napunio četiri okvira sa municijom, sa po 15 metaka, kalibra 9 milimetara, u svaki okvir.

Umirivali ga krici

Nastavio je hodnikom potom ka kabinetu istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije Tatjana Stevanović, student istorije na praksi D. P., kao i 23 maloletna učenika odeljenja VII/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila u vremenskom razmaku od 55 sekundi, a od te količine metaka je samo 11 promašilo.

Ptinstcreen/os-ribnikar.edu.rs
Sve žrtve masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Tu je ubio petoro dece i ranio još šestoro, kao i nastavnicu istorije. On je, kako je navedeno u optužnici protiv njegovih roditelja, "vitlao oružjem, ali je učionica mala, pa je broj žrtava veliki".

Kad je pucnjava počela, prvi poziv policiji u 8.40 uputila je Ivanka Jovanović, pomoćnica direktora škole, koja je rekla da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Policija je odmah krenula na mesto napada. Ivanka Jovanović u tom trenutku nije znala da Kosta K. ne puca nasumično.

Sledeći poziv policiji je upućen u 8.42, upravo od Koste. Prijavio je da je pucao u više osoba u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Policija je u međuvremenu došla i bez otpora mu ograničila slobodu kretanja, jer 13-godišnjak ne može biti formalno uhapšen.

Dečak je potom prevezen u Policijsku upravu za grad Beograd. On je izjavio da se ne seća koga je sve ubio, kao ni krvi, ni likova žrtava. Na pitanje kako se osećao dok je pucao u drugare iz odeljenja, odgovorio je da mu je bilo nelagodno što je tog dana prvi put pucao bez slušalica, koje ublažuju jačinu zvuka. Rekao je da su ga umirivali njihovi krici i vriska.

Nacrt bombe na stolu

Na radnom stolu dečaka ubice policija je na dan ubistva pronašla repliku pištolja, pištolj za airsoft bez okvira, nefunkcionalan, kao i nacrt bombe. Kosta je na internetu pretraživao kako da kupi bombu, ali je odustao kada je shvatio da je to teško izvodljivo. Na papiru je takođe pravio nacrt eksplozivne naprave.

Svi učenici odeljenja VII/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživeli traumu dok su gledali kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom suđenja.

U trenutku kada je počinio masovno ubistvo Kosta K. nije bio krivično odgovoran, a u daljem sudskom postupku učestvovaće kao svedok. Sudi se njegovom ocu Vladimiru Kecmanoviću i majci Miljani, kao i radnicima streljane. Vladimir se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti. On je u periodu od godinu dana pre masakra u školi obučavao sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem i pripadajućom municijom i omogućio mu da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir i kako da stoji i diše prilikom korišćenja oružja. Kecmanović je takođe čuvao oružje na nepropisan način - pištolje sa šest okvira i municijom držao je u dva plastična kofera za prenošenje oružja umesto u metalnom sefu sa ključem. Tužilaštvo je tražilo da Vladimir bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora.

Miljana Kecmanović je neposredno optužena, jer je neovlašćeno držala municiju. Na metku "češke zbrojevke" pronađen je njen neosporni DNK trag, a čaura na kojoj se nalazio pronađena je kod vrata u kabinetu istorije u školi posle pucnjave. Tužilaštvo je zatražilo da majka dečaka bude osuđena na dve godine i šest meseci zatvora.

Osim krivičnog postupka, protiv Vladimira i Miljane Kecmanović vode se i parnice po tužbama roditelja i članova porodica ubijene dece i školskog čuvara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike