Zavirili smo u sedište kol-centra: Ovde su zgrtali milione evra, okupili i čuvena imena mafije (FOTO/VIDEO)

02.05.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Otkrivena neverovatna slika na zidu sedišta milionske prevare

Zavirili smo u sedište kol-centra: Ovde su zgrtali milione evra, okupili i čuvena imena mafije (FOTO/VIDEO)
Copyright Printscreen/MUP

Operativci Europola u akciji "Pandora" otkrili su specifičan kol-centar koja je koristila grupa sa Balkana i Libana u višemilionskoj prevari Nemaca. 

U poslovnim prostorijama su pronašli neverovatnu sliku, površine nekoliko desetina kvadratnih metara. Zid krasi ogromno ulje na platnu gde za istim stolom sede ekranizovani mafijaški junaci. 

europol.europa.eu
Neverovatno "umetničko delo" u kol-centru

U prvom planu je Džoker iza kog se krije lik glumca Hita Ledžera. Prekoputa sede "najveće glave" filmske mafije - Toni Montano ili Lice sa ožiljkom (Al Paćino), Pablo Eskobar (Vagner Moura iz "Narkos"), a krajnje desno i don Vito Korleone (Marlon Brando), šef porodice Korleone. Iznad njih, sa automatom u ruci stoji Tomas Šelbi (serija "Piki Blinders") neprikosnoveni vođa birmingenske bande, odnosno njegovo oličenje u liku novopečenog oskarovca Kilijana Marfija.

U "Pandori" je učestvovala i srpska policija, a razbijeni je 12 kol-centar u Albaniji, Nemačkoj, Bosni i Hercegovini i Libanu. Ukupno je identifikovano 39 osumnjičenih prevaranata, a njih 13 je uhapšeno u Srbiji.

Prva hapšenja su izvedena 18. aprila i odmah je identifikovano 12 kol-centara iz kojih je dnevno išlo po 14.000 prevarantskih poziva. Sumnja se da su za poslednja dva meseca uzeli na prevaru oko dva miliona evra.

Modus prevara, pokazuju zaplenjeni priručnici u kol-centrima, bili su šaroliki - od šokantnih lažnih policijskih poziva, ubedljivih investicionih prevara, do srceparajućih ljubavnih prevara. Prevaranti bi se predstavljali kao bliski rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci.

Koristeći razne taktike manipulacije, prevaranti su preko telefona žrtvama uzimali ušteđevinu. A cela akcija je počela u decembru 2023. kada su od nemačkog penzionera tražili više od 100.000 evra u gotovini. Srećom, nije naseo na lažne policajce, pa je njegov bankar o svemu obavestio pravu policiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike