Uloženo 215 miliona u čistiji vazduh: Počinje odsumporavanje u TENT A

25.04.2024

11:24

0

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka u termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu svečano je danas pušteno u probni rad

Uloženo 215 miliona u čistiji vazduh: Počinje odsumporavanje u TENT A
Copyright Emilija Jovanović

U Obrenovcu je završen projekat vredan 215 miliona evra, finansiran iz kredita Japanske agencije za međunarodnu saradnju, i postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka u termoelektrani "Nikola Tesla A" od danas radi. Doduše, u probnom režimu.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da se ovim postrojenjem smanjuje emisija sumpor-dioksida za 30 odsto, dok će se značajno smanjiti i emisije praškastih materija.

– Obrenovac, Beograd i okolina time će imati značajno kvalitetniji vazduh. Termoelektrana sada može da se meri sa bilo kojom u Evropi i svetu – rekla je ministarka.

Odsumporavanje se odvija vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč, a proizvod toga će biti gips, što će doprineti razvoju cirkularne ekonomije, dok predstavnici EPS-a veruju da će godišnja proizvodnja gipsa biti 500 miliona tona.

Ministarka Đedović Handanović je rekla da će upravo stvaranje gipsa doprineti dodatnom prihodu našoj zemlji.

Najveći ekološki projekat u ovom delu Evrope

Dodala je i da je taj projekat rezultat sinergije japanskih i srpskih stručnjaka. A da je u pitanju najveći ekološki projekat u ovom delu Evrope, smatra ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ona je rekla da će se ovim postrojenjem rešiti problem aerozagađenja, a da će se istovremeno produžiti radni vek elektrane.

– Ovaj projekat je ključan uspeh za unapređenje životne sredine – rekla je Vujovićeva, i napomenula je da je korišćena najsavremenija japanska tehnologija i da je sve rađeno po evropskim i svetskim standardima.

Istakla je da je zaštita životne sredine prioritet u radu Vlade i očekuje da će se tako nastaviti i kada se formira nova izvršna vlast.

V. d. direktora EPS-a Dušan Živković kaže da su se izgradnjom ovog postrojenja emisije štetnih gasova usaglasile sa evropskim standardima i domaćim propisima.

– Emisiju sumpor-dioskida smanjili smo na ispod 200 mg po kubnom metru u odnosu na zakonom propisanih ispod 400 mg, dok je emisija praškastih materija smanjena na ispod 20 mg po metru kubnom – rekao je Živković, i podsetio da se isto postrojenje gradi i u TENT B, a da se kraj radova očekuje sledeće godine.

Time će se staviti tačka na emisije štetnih gasova na svim velikim postrojenjima EPS-a, istakao je Živković.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Japana, Taniguči Noriaki, zamenik generalnog direktora "Micubiši Pauera" (Mitsubishi Power), i Osaka Jasuši, zamenik ministra spoljnih poslova Japana.

Osaka, kojem je ovo prva poseta Srbiji, istakao je da je u postrojenje ugrađena japanska tehnologija i znanje koje se sticalo kada se njegova zemlja borila protiv zagađenja.

On je podržao put Srbije ka dekarbonizaciji i izrazio uverenje da će ovaj projekat značajno uticati na zdravlje ljudi.

– Ovaj projekat je simbol prijateljstva naše dve zemlje kao što je to bio slučaj sa žutim autobusima iz Japana koji su prošle godine završili rad – rekao je Osaka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike