Zvezda za dva minuta "rešila" Partizan! Crveno-beli na korak od duple krune! (VIDEO)

24.04.2024

21:04

0

Autor: 24sedam

Derbi je razočarao, imamo finaliste Kupa Srbije

Zvezda za dva minuta "rešila" Partizan! Crveno-beli na korak od duple krune! (VIDEO)
Detalj sa meča - Copyright MN Press

Partizan je počeo ofanzivnije, zaređao je nekoliko prilika, ali je onda Crvena zvezda dala dva gola u dva minuta i praktično posle pola sata rešila polufinale Kupa Srbije.

Crvena zvezda - Partizan 2:0.

Zvezda je igrala koliko je trebalo, početkom drugog poluvremena je mogla i morala da postigne još dva-tri gola, a posle toga smo gledali umrtvljen meč, bez mnogo dešavanja. Partizan je definitivno odigrao svoj najslabiji derbi ove sezone.

Crveno-beli su zakazali finalni duel sa Vojvodinom koja je danas ranije bila uspešnija od Radničkog 1923. Ovim trijumfom, beogradski crveno-beli su napravili značajan korak ka odbrani "duple krune".

Golove su dali Aleksandar Filipović (autogol), kao i Piter Olajinka, mada je na semaforu stadiona "Rajko Mitić" pisalo da je strelac i prvog pogotka.

Sve se desilo u roku od dva minuta, u prvom poluvremenu, a crveno-beli imaju dodatni razlog za zadovoljstvo jer su pre nekoliko dana slavili u Superligi sa 3:2. Večeras su bili znatno bolji rival, pa je pobeda apsolutno zaslužena. Posle pomenutih golova, sve je prešlo na njihovu stranu. I inicijativa i brojne izgledne šanse. Mada je nova realizacija izostala. A Partizan je bio mnogo lošiji u odnosu na 173. "večiti derbi".

Takođe treba reći da je ovaj meč protekao bez tenzija, kakav je bio prethodni. Podsetimo, crno-beli su pretili i bojkotom, jer su bili nezadovoljni suđenjem Pavla Ilića, ali se to ipak nije desilo.

Utakmica je počela minutom ćutanja, povodom smrti dugogodišnjeg ekonoma Zvezde, Dragana Milanovića, a zatim je i početak malo kasnio. Na severu je napravljena bakljada, a u tim trenucima ekipa crno-belih se okupila pored klupe i održala poslednji sastanak, očogledno motivacioni. A onda još jedan neuobičajen detalj, koji je bio vezan baš za taj sastanak.

Kapiten Svetozar Marković je dobio žuti karton od sudije Miloša Milanovića, iako lopta još nije krenula sa centra. Upravo je taj sastanak, odnosno malo kasniji izlazak na teren koštao Markovića opomene. Ali ubrzo, počeo je meč, a navijača je bilo znatno manje nego u subotu.

Prvih desetak minuta proteklo je bez izglednih prilika, mada je Duljajeva ekipa imala tri kornera u tom periodu. Prvi razlog da publika skoči na noge, bio je u 15. minutu, kada je Goh zapretio Omriju Glazeru. Ali šut u donji ugao, ipak je zaustavio Izraelac, za novi korner posle kojeg nije bilo veće opasnosti.

Nova opasnost za Glazera, u 21. minutu. Doduše nije bio šut u okvir gola, ali bilo je blizu, malo preko prečke, pa se golman Zvezde i bacio. Šutirao je Samed Baždar, strelac iz prethodnog "večitog derbija".

Do tada, Zvezda je uglavnom pokušavala po desnoj strani, preko Osmana Bukarija, ali bez uspeha. Ali, onda samo u dva minuta, 27. i 29, dva gola. Prvo, posle "lažnjaka" Hvanga, Aleksandar Filipović u gužvi ubacuje loptu u svoju mrežu. I dok je euforija crveno-belih još trajala, novi gol za domaćina. Posle centaršuta Srđana Mijailovića, na drugoj stativi, odličan prijem Olajinke na grudi, a zatim i "zakucavanje" u mrežu nemoćnog Jovanovića.

U 38. minutu, umalo i 3:0, ali Marko Stamenić nije rešio situaciju "jedan na jedan". Šut iskosa sa nekoliko metara završio je pored dalje stative Jovanovića. Pred sam kraj prvog poluvremena, Zvezdin Novozelanđanin opet u glavnoj ulozi. U pokušaju "makazica" neoprezno je šutnuo u glavu Nikolu Antića, koji je meč nastavio sa zavijenom glavom.

Početak drugog poluvremena doneo je samo jednu izmenu, za koju se opredelio Duljaj. Umesto Markovića, na terenu je bio Aranđel Stojković. Mogao je Olajinka u 52. minutu da uđe u anale crveno-belih, novim golom, ali je sa desetak metara šutirao snažno, ali i preko prečke. U 55. minutu, Nemanja Nikolić je dobio šansu umesto Kalulua, a samo dva minuta kasnije, sreća za goste, pošto iz dva pokušaja sa nekoliko metara Mirko Ivanić nije uspeo da savlada Jovanovića.

Nastavila je u narednim minutima Zvezda sa novim napadima, ali su i Olajinka i Šerif ostali "kratkih rukava". Duljaj je ubrzo na teren uveo Bibarsa Natha i Alesksu Jankovića, a u Zvezdi je šansu dobio i Aleksandar Katai, umesto Bukarija. U 72. minutu, Partizan još ofanzivniji. Šansu je i dobio Saldanja, umesto Antića. Ni nešto ranije, a ni tada više nisu imali šta ni da izgube. Vredi spomenuti i šansu Nikolića, ali je Glazer odbranio.

Za Olajinku meč je bio završen u 79. minutu, pošto je hramao, a šansu je dobio Naser Điga. Jasne su bile namere oba trenera u tim trenucima. Milojević da sačuva rezultat i privede meč kraju, a Duljaj, da se da gol. Nekoliko minuta pre kraja, umesto Šerifa ušao je i Žan Filip Kraso.

I ta završnica je pripala Zvezdi, a šanse ispred gola Jovanovića su samo ređale. Tako da se može reći i da je Partizan dobro  prošao. Na kraju meča su Grobari još jednom ponovili skandiranje iz ove sezone, "uprava napolje, uprava napolje..." .

Tako da su crno-beli (skoro sigurno) završili sezonu bez trofeja, dok Zvezda ima velike šanse da opet osvoji "duplu krunu".

BLOG UŽIVO:

Kraj meča: Crvena zvezda - Partizan 2:0

93. minut: Ušli smo u poslednji minut nadoknade...

90. minut: Igraće se četiri minuta nadoknade.

90. minut: Posle kornera je Katai bio potpuno sam i glavom je dobro udario loptu, ali je Jovanović opet sjajno odbranio!

89. minut: Mijailović je šutirao, a Jovanović još jednom fantastično odbranio udarac pod prečku!

86. minut: Osim šanse Nikolića, Partizan ništa nije pokazao u drugom poluvremenu. Kao da su se igrači pomirili sa porazom i gubitkom i drugog trofeja ove sezone.

84. minut: Katai je proigrao Hvanga, ali je Jovanović odlično reagovao. Ipak, sudija je svirao ofsajd.

81. minut: Korner za Zvedzu, Partizanu ističe vreme.

79. minut: Điga menja Olajinku. Prelazi Milojević na defanzivniju formaciju, očigledno hoće da zatvori meč.

78. minut: Partizan je imao slobodnjak sa oko 20 metara iskosa. Natho je ubacio na prvu stativu, ali ništa.

73. minut: Nikolić je pravo niotkuda probao, a Glazer je u poslednji čas odbranio i poslao loptu u korner. Ništa se nije desilo posle kornera. Ovo je mogao da bude gol.

Iz drugog ugla:

72. minut: Ušao je Saldanja umesto Antića. Partizan igra sa trojicom napadača sada.

68. minut: Katai menja Bukarija.

66. minut: Mijailović je sjajno centrirao, ali su Olajinka i Bukari skočili na istu loptu, sudarili se i šansa je propala. Da stvari budu gore, Nigerijac se loše dočekao, pa mu se ukazala lekarska pomoć.

65. minut: Partizan gubi 2:0, a posle 20 minuta igre u nastavku nisu stvorili ni jednu šansu.

63. minut: Goh i Severina izlaze, ulaze Janković i Natho.

60. minut: Ndijae i Olajinka su imali fantastične šanse, ali nijedna nije iskorišćena. Kakve su ovo samo neiskorišćene šanse. Trenutno je prekid kraći zbog bakljade na jugu.

Iz drugog ugla:

58. minut: Opet je Ndijae za malo promašio:

57. minut: Čudo kako Zvezda sada nije dala gol! Posle kornera je Ivanić probao, Jovanović odbranio, pa Ivanić opet probao, a Jovanović nogom odbio loptu, samo da bi otišla u korner!

52. minut: Kakav promašaj Olajinke! Pogrešila je odbrana Partizana, Olajinka se oslobodio Filipovića, našao je sebi prostora za šut, ali je Jovanović uspeo da odbrani. 

47. minut: Ndijae je bio u prodoru, ali je samo pao na ulazu u 16 u duelu sa odbrambenim igračem:

46. minut: Počelo je drugo poluvreme! Izmena u Partizanu - Aranđel Stojković umesto Svetozara Markovića.

Opet smo videli bakljadu na Severu pre početka igre:

Pogledajte iz drugog ugla:

- TV Arena je slikom opet na "Rajku", očekujemo uskoro nastavak meča.

- Partizan je počeo ofanzivnije, imao je nekoliko poluprilika i dve dobre. Zvezda je imala manje šansi, ali je realizacija bila odlična - dve opasne šanse i dva gola. Branilac trofeja je uglavnom kontrolisao meč i bez većih problema je izdržao početne nalete crno-belih.

Kraj prvog poluvremena: Crvena zvezda - Partizan 2:0

46. minut: Nastavljena je igra, imamo dva minuta nadoknade. 

45. minut: Stamenić je skočio da šutne loptu "makazicama", ali je samo šutnuo u glavu Antića. Jasno je da nije bilo namere, ali je odigrao Zvezdin prvotimac neoprezno i zasluženo dobio žuti karton. Antić je posle nekoliko minuta ustao. Ostatak meča igrati sa zavojem na glavi. Problem je bila krvava glava.

43. minut: Prilično je sada umrtvljen meč. Zvezda je očekivano i uspešno spustila tempo i kontroliše važnija dešavanja.

39. minut: Baždar je sjajno šutirao, Glazer je još bolje odbranio, ali je bio ofsajd.

Iz drugog ugla:

38. minut: Stamenić je imao fenomenalnu šansu, ali je u situaciji 1 na 1 šutirao pored gola. Doduše, bilo je jako blizu ofsajda, ali nema potrebe da se gleda VAR.

36. minut: Zvezda je "spustila nogu s gasa" posle drugog gola, a igra Partizana se skoro pa raspala.

30. minut: Opet se Sever "zapalio", ovog puta posle drugog gola Zvezde:

24sedam/Ivan Pavlović
 

 

29. minut: Srđan Mijailović je sjajno centrirao, odbrana Partizana debelo pogrešila, Piter Olajinka je imao prostora i zakucao je loptu u mrežu! 2:0! Sudije su gledale VAR da li je bilo ofsajda - sve je u redu.

Iz drugog ugla:

27. minut: Bukari je ušao u 16, ali se nije snašao. Treći korner za Zvezdu. Hvang je napravio "lažnjak", ubacio loptu ka golu, a u gužvi je Filipović postigao autogol.

Iz drugog ugla:

24. minut: Zvezda je imala opasnu kontru, ali je njen napadač igrao rukom.

21. minut: Kontra Partizana, dobro izvedena akcija, ali je Baždar šutirao preko gola! Još jedna dobra prilika za crno-bele.

Iz drugog ugla:

19. minut: Prvi korner za Zvezdu. Jovanović je izbio loptu, lopta je došla do Bukarija, a on je šutirao mlako i daleko preko gola.

15. minut: Prva prava prilika na meču! Baždar je pronašao Goha, on je ušao u 16, šutirao u bliži ugao, ali je Glazer poslao loptu u novi korner. Sjajna reakcija golmana! Ništa nije bilo ni posle kornera nakon šanse.

Pogledajte iz drugog ugla:

12. minut: Ivanić je imao šut, ali potpuno bezopasno.

10. minut: Partizan je imao tri kornera, ali nije bilo nijedne izgledne situacije ni pred jednim golom. Zvezda jeste u defanzivi, ali to radi mirno i sigurno.

8. minut: Bukari je išao u kontru dva na jedan, ali se sapleo o loptu na oko 20 metara od gola Partizana. Neuspešna kontra Zvezde.

7. minut: Kalulu je bio u prodoru - još jedan korner za Partizan. Sva tri sa desne strane. Opet Antić na prvu stativu, opet je odbrana Zvezde sigurna.

5. minut: Rodić je izblokirao Goha po desnoj strani, drugi korner za Partizan. Gužva, ali se Zvezda sigurno brani, ali su crno-beli definitivno ofanzivniji na početku.

2. minut: Glazer je bio nesiguran posle prekida, ali bez posledica. 

1. minut: Počeo je meč!

- Meč još nije počeo, Sveta Marković je dobio karton kao kapiten Partizana zbog kašnjenja, jer nisu došli na teren na vreme, već su stajali pored aut linije.

- Meč je trebalo da počne pre pet minuta, trenutno "gori" Sever od bakljade "delija". Gust crveni dim pokrio je celu tribinu.

Printscreen/TV Arena sport
 

 

- Meč počinje minutom ćutanja za preminulog Dragana Milanovića, dugogodišnjeg ekonoma Zvezde. Igrači crveno-belih su izašli u majicama sa njegovim likom.

- Igrači su na terenu, meč uskoro počinje.

- Još fotografija navijača, prema nekim procenama biće oko 20.000 ljudi na tribinama:

- Slaba je poseta u odnosu na prošli derbi, čak i autobusi prolaze ulicom Ljutice Bogdana:

- Igrači Partizana su odmah po izlasku na teren otišli na jug da pozdrave navijače: 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Partizan.net (@partizannet)

 

- Na klupi Zvezde su: Popović, Šljivić, Kanga, Katai, Kraso, Milunović, Điga, Sremčević, Knežević, Mimović i Nikolić.

Partizanove rezerve su: Krunić, Stojković, Saničanin, Kanute, Natho, Saldanja, Šćekić, Nikolić, De Medina, Stjepanović, Janković.

- Vojvodina je prvi finalista, pošto je u sudijskoj nadoknadi došla do pobede nad Radničkim u Kragujevcu.

- Ovo su reči Igora Duljaja:

- Da li sam promašio stadion ovog puta? Nismo sujeverni, nismo promašili kao pred 171. derbi. Najvažnije je da odradimo šta smo pripremili, a to je da dobijemo Zvezdu. Imamo cilj, neće biti nimalo lako jer smo imali utakmicu pre četiri dana i nema iznenađenja kod dva tima. Jedino što me brine ovo loše vreme, nadam se da će doći dosta navijača. Partizan ima dva odlična golmana, odličan stručan štab, tako da sve što smo radili smo preneli na teren. Videćemo kako će to da izgleda, imamo svoju ideju, kao i Zvezda, biće interesantno kako će sve izgledati danas. Ovo je utakmica koja jednom od timova može da donese trofej", kazao je Duljaj za "TV Arena Sport. Zašto se nisam oglasio na konferenciji za medije? Prvo, nisam ja oglasio konferenciju, nego klub. Mi samo izvršavamo šta postave ispred nas. Nemam šta da dodam, biće vremena za nešto više. Hajde da se koncentrišemo za ono što sledi. Penale nismo vežbali - rekao je Duljaj za Arenu.

- Šta kaže Vladan Milojević nesporedno pred derbi?

- Ovo je sasvim drugo takmičenje. Partizan ima svoje ambicije, Zvezda svoje. Ko je šta spremio, videćemo na terenu. Propustili smo mnogo šansi u prošlom derbiju, ali dobro - ne možemo za ovo kratko vreme ništa. Koncentracija je u pitanju. Mi ćemo se truditi da budemo koncentrisaniji, kako ofanzivno, tako i defanzivno. Da li smo vežbali penale? Mi smo spremni za sve - rekao je Milojević za TV Arena sport.

- Pogledajte atmosferu oko stadiona:

- Imamo sastave:

Crvena zvezda (4-2-3-1): Glazer - Mijailović, Dragović, Spajić, Rodić - Stamenić, Hvan - Bukari, Ivanić, Olajinka - Endijaje.

Partizan (4-2-3-1): Jovanović - Filipović, Kovačević, Marković, Antić - Ovusu, Goh - Severina, Zahid, Kalulu - Baždar.

Kod Zvezde, umesto Kange, počinje Olajinka. Ne zna se šta je razlog izostanka Kange, osim možda da je u oba prolećna derbija bio jedan od najslabijih igrača Zvezde. Olajinka će verovatno igrati više po krilu, a Ivanić u sredini.

Kod Partizana, braća se golman Jovanović, Filipović ide na desnog beka umesto Stojkovića, a u špicu ostaje Baždar, bez obzira što je Saldanja spreman.

17.45 - Autobus sa ekspedicijom Partizana dolazi na stadion:

17.30 - "Grobarski" korteo stiže na Marakanu:

16.59 - Dodatne policijske snage dolaze na stadion:

16.40 - Znatno manje policije oko stadiona Rajko Mitić neka minule subote

16.10 - Saobraćajni kolaps u Beogradu

Očekivano, najveće gužve se stvaraju na Autokomandi i Mostarskoj petlji, dok je kružni tok na Slaviji manje-više prohodan. Uz naše web kamere uživo isplanirajte svoj put ka derbiju.

15.12 - Kladionice potcenile Partizan

Bukmejkeri su rekli svoje. Kvota na pobedu Crvene zvezde u regularnih 90 minuta iznosi 1,28, dok se trijumf Partizana ceni čak 8,50! Kvota na nerešen ishod je 5,00.

14.55 - Crno-beli su objavili novi video na X društvenoj mreži

- Borba! Budi i ti večeras uz Partizan - stoji na nalogu Partizana.

 

 

13.45 - Partizan u posebnim majicama izlazi na derbi.

- Karte za ovaj meč možete nabaviti onlajn putem, kao i na blagajnama stadiona “Rajko Mitić” do početka utakmice.

Cene karata su:

Sever - 500 dinara

Istok - 900 dinara

Zapad - 1000 dinara

Tribina “Siniša Mihajlović” - 2000 dinara

- FK Partizan će zbog sveukupnog tretmana kluba u organima FSS, na sutrašnjoj utakmici iskazati revolt i protest na poseban način i zahtevati da se odnos prema našem klubu hitno promeni, u skladu sa značajem koji FK Partizan ima za srpski fudbal - navodi između ostalog u saopštenju Partizana koje je obelodanjeno juče.

nogo je bure bilo nakon duela koji je igran u subotu, pa je bilo i pitanje da li će se današnji meč uopšte igrati. Iz Partizana su dugo razmišljali, ali su na kraju rešili da izađu na teren.

Verovatno i najveći razlog buke nakon prethodnog derbija bio je sudija Pavle Ilić, čijim odlukama nisu bili zadovoljni u crno-belom taboru. Današnji meč sudiće Miloš Milanović.

Pre Zvezde i Partizana, na teren će, od 16 sati i Radnički iz Kragujevca i Vojvodina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike