Maja Gojković otvorila Paviljon Srbije u Veneciji: Rad Aleksandra Denića brutalan prikaz današnjeg sveta (FOTO/VIDEO)

19.04.2024

15:00

0

"Jedan od najoriginalnijih odgovora", na jubilarnoj svetskoj manifestaciji

Maja Gojković otvorila Paviljon Srbije u Veneciji: Rad Aleksandra Denića brutalan prikaz današnjeg sveta (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

Ministarka kulture Maja Gojković danas je otvorila Paviljon Srbije i obišla izložbu "Exposition Coloniale" Aleksandra Denića na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji.

Tanjug printscreen
 

Gojković je potom rekla novinarima da zahvaljujući Denićevom radu Srbija ima "jedan od najoriginalnijih odgovora" na postavljanu temu bijenala "Stranci svuda/Stranieri Ovunque", koju je zadao kustos manifestacije Adrijan Pedrosa.

Šta danas znači otuđenost?

- Denić je, kao što vidite, zaista zaslužio veliku pažnju pubilke. Na originalan način Srbija daje odgovor na pitanje šta danas znači otuđenost - rekla je Gojković.

Tanjug printscreen
 

Na Gojković je veliki utisak ostavila predstavljena velika borba malog čoveka koga otuđuju brendovi, a koje su neophodni u savremenom društvu da bi neko bio prihvaćen.

Dozvoljen je "fejk" da bi bili priznati

Prema njenim rečima, brutalan prikaz Denića pokazuje "da je u tom smislu  dozvoljen čak i "fejk" da bi bili priznati".

Tanjug printscreen
 

Gojković je posebno istakla telefon koji stalno zvoni, jer u svetu koji je prepun problema, "svi pokušavaju svakog da dobiju, ali niko nikada neće podići slušalicu, jer su veze presečene".

Da oplemenimo svet pravim sadržajima

Odgovor na pitanje kako da se tome odupremo i kako ići dalje je, prema rečima Gojković "da oplemenimo svet pravim sadržajima, a ne trkom za lažnim vrednostima".

Tanjug/Video
 

Gojković je otvorila Paviljon Srbije i izložbu u prisustvu ministarke kulture Crne Gore Tamare Vujović i ambasadorke Srbije Mirjane Jeremić, kao i autora Denića i komesarke paviljona i direktorke Muzeja grada Beograda Jelene Medaković.

Gojković je istakla da je velika stvar što je u prilici da otvori izložbu na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji, gde Srbija ima kontinuitet predstavljanja.

Podsetivši da u Veneciji imamo jedan od prvih prostora na bijenalu zahvaljujući viziji kneza Pavla Karađorđevića, Gojković je dodala da Paviljon Srbije "nekoliko godina unazad na pravi način ispunjavamo".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike