Izvoz voća na testu Carine: Kamionima s voćem i povrćem ukinuta prednost prolaska

25.04.2024

12:19

0

Autor: R.B.

Posle četiri godine, kamioni koji prevoze voće, povrće i meso za izvoz više neće imati prednost u odnosu na druge kamione na tri granična prelaza u Srbiji

Izvoz voća na testu Carine: Kamionima s voćem i povrćem ukinuta prednost prolaska
Ilustracija - Copyright Profimedia

Od 12. aprila, prestao je da važi propis Uprave carine koji je davao prioritet prelaska granice hladnjačama sa osetljivom robom.

Prema zvaničnom dokumentu objavljenom od strane Uprave carine, odluka je "doneta nakon molbe poslovne zajednice", uzimajući u obzir bezbednosne aspekte na graničnim prelazima. Međutim, mnogi stručnjaci i izvoznici izražavaju zabrinutost zbog mogućih negativnih posledica ove odluke, piše „Politika“.

Profesor Zoran Keserović, poznati domaći stručnjak za voće, naglasio je da bi ukidanje prednosti moglo ozbiljno otežati izvoz voća, posebno onog koje je lako kvarljivo. Upozorio je da bi voće poput jabuka, malina, borovnica ili jagoda moglo stajati i do tri dana na graničnim prelazima, što bi moglo narušiti njihov kvalitet i smanjiti interes kupaca.

Kao razlog takve odluke, Uprava carina je navela tvrdnje pojedinih prevoznika da se status prioritetnog prelaska granice zloupotrebljava i da se van sezone svežeg voća i povrća u hladnjačama prevozi razna druga roba uz korišćenje povlašćenog statusa, pa se obilazi kolona, iako za to nema osnova.

U saopštenju Uprave carine se navodi da su zajedno sa predstavnicima drugih državnih organa na granici i PKS, pozvali udruženja prevoznika da do kraja nedelje dostave svoje predloge o modalitetima prioritetnog prelaska granice za one koji transportuju lakokvarljivu robu, kako bi to pitanje moglo zajednički da se razmotri i u najkraćem roku uredi.  

Ističe se da će predlozi biti hitno razmotreni, a mere koje budu usaglašene će odmah početi da se primenjuju.

Široke posledice

Što se tiče eventualnih zloupotreba, Keserović ističe da bi kontrola mogla efikasno da spreči takve slučajeve, i da tada dara ne bi bila skuplja nego mera.

Osim što povećava troškove prevoznika, ova promena ima i šire posledice na celokupan lanac snabdevanja. Troškovi se povećavaju zbog produženog zadržavanja na prelazima, a kvalitet robe može biti narušen usled dužeg vremena provedenog u hladnjačama. Nepredvidivost u isporuci robe dodatno iritira kupce i može dovesti do gubitka poverenja.

Ukidanje prednosti za kamione s osetljivom robom na graničnim prelazima stvara izazove za izvoznu industriju Srbije. Kako će se ove promene odraziti na dugoročnu konkurentnost zemlje na tržištu, ostaće da se vidi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike