Radulović: Na vežbi "Vihor 2024" realizovano sve što je bilo planirano

19.04.2024

15:39

0

Ono što je posebno bilo interesantno jeste segment bespilotnih letelica, dronova kamikaza, odnosno dronova samoubica za jednokratnu upotrebu, kaže vojni analitičar Vlade Radulović

Radulović: Na vežbi "Vihor 2024" realizovano sve što je bilo planirano
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Vojni analitičar Vlade Radulović ocenio je da su pripadnici Vojske Srbije na današnjem prikazu u okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Vihor 2024" realizovali sve što je bilo planirano i dogovoreno i istakao da građani Srbije mogu biti zadovoljni onim što je prikazano na vežbi.

"Bilo je možda manjih odstupanja, zbog nešto nepovoljnijih vremenskih uslova, tako da su pojedini segmenti izostali. Pre svega u delu naleta ratnog vazduhoplovstva i dejstva po ciljevima na zemlji, iako je u najvećem delu i to bilo realizovano", rekao je Radulović za Tanjug. 

Dodao je da je, po navici, artiljerija bila na visokom nivou, uključujući samohodne haubice "Nora" i višicevnu raketnu artiljeriju.

Istakao je rad tenkovskih posada, izviđačkih automobila BRDM, pohvalio je rad pripadnika specijalnih jedinica, posada vozila Miloš i Lazar, robotizovane platforme kopnenog baziranja... 

"Rekao bih da je funkcionisalo sve onako kako treba. Ono što je posebno bilo interesantno jeste segment bespilotnih letelica, dronova kamikaza, odnosno dronova samoubica za jednokratnu upotrebu. Sasvim sigurno možemo biti zadovoljni onim što je prikazano ovde", ocenio je Radulović.

Tanjug/Rade Prelić
 

Istakao je da je zadovoljan onim što su jedinice i pripadnici oružanih snaga pokazali danas na privremenom poligonu Pešter u realizaciji završnog segmenta vežbe "Vihor 2024" i podsetio da ova vežba traje već nekoliko dana na strelištima, vojnim poligonima i kompleksima širom Srbije i da je angažovano, prema navodima ministarstva, više od 8.000 pripadnika oružanih snaga i više od 2.000 sredstava ratne tehnike. 

Na pitanje da prokomentariše šta znači prisustvo komandata Kfora general-majora Ozkana Ulutaša na današnjoj vežbi, Radulović kaže da je uvek dobro pozvati druge kao posmatrače da dođu i vide kako to Vojska Srbije radi na terenu. 

Printscreen/YouTube/Novo jutro
Vlade Radulović

"Vojska Srbije i Kfor imaju dobru saradnju, ta saradnja postoji, ona mora da postoji i moraće da postoji u budućnosti. Kfor je na teritoriji Kosova i Metohije od 1999. godine do danas i za sada se ne vidi da li će se ta situacija promeniti u nekoj bližoj budućnosti. Mi sa Kforom realizujemo niz aktivnosti. Jedne od njih su, ili možda one najznačajnije, povremene zajedničke patrole duž administrativne linije. Možemo to posmatrati kroz različite prizme, ali dobro je da i komadant Kfora dođe i bude među zvanicama", rekao je Radulović. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike