Precizna vremenska prognoza za praznike: Noć pred 1. maj biće izuzetno topla, a evo šta nas čeka do Uskrsa

24.04.2024

19:46

0

Autor: I.K.

Slobodan Sovilj, meteorolog, za 24sedam otkriva da li će nam za prvomajski uranak padati kiša ili će biti suvo i sunčano

Precizna vremenska prognoza za praznike: Noć pred 1. maj biće izuzetno topla, a evo šta nas čeka do Uskrsa
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević Vladimir Šporčić Printscreen Youtube TV Happy

Sledeće nedelje većina zaposlenih u Srbiji imaće priliku za kraći odmor, budući da su zbog dva praznika - Dan rada i Uskrsa, vezani neradni dani od 1. pa do 6. maja. Praznik rada neradno obeležavamo u sredu i četvrtak, 1. i 2. maja, posle čega dolazi Vaskrs, koji se praznuje takođe neradno od Velikog petka 3. maja do Vaskršnjeg ponedeljka (ove godine ujedno i Đurđevdana) 6. maja.

Tradicionalno, prvomajski uranak mnogi dočekuju i organizuju u prirodi sa prijateljima, rođacima ili kolegama, uz obavezno roštiljanje. Iz tog razloga svi se nadaju lepom i toplom vremenu.

Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za 24sedam otkriva da li će nam za prvomajski uranak padati kiša ili će biti suvo i sunčano.

- Kraj aprila nam donosi osetan porast temperature, tako da će noć 30. april na 1. maj biti pretežno vedra i sa visokim temperaturama. U Beogradu se očekuje minimalna temperatura 15-16 stepeni, u drugim gradovima od 10 do 15 stepeni, a van urbanih sredina, po kotlinama, može se desiti neki stepen ispod 10. Ipak, to su znatno više noćne temperature nego u prethodnom periodu - navodi Sovilj.

Dnevne temperature, kako kaže meteorolog, biće dosta visoke, više primerene junu nego aprilu i maju.

- Te dnevne temperature kretaće se od 24 stepena do 29 stepeni. Poslednjeg dana aprila biće potpuno sunčano vreme i topla noć, a i pre podne 1. maja se očekuje suvo i toplo. Međutim, u popodnevnim satima očekuje se promenljiva oblačnost, koja povećava šansu za retku pojavu kiše ili pljuska - dodaje Sovilj.

Tanjug printscreen
Slobodan Sovilj

 

Ističe da usled povećanja nestabilnosti tople vazdušne mase nad Balkanskim poluostrvom, prva šansa za pljusak postoji upravo 1. maja.

- Kako budu odmicali praznici, ta šansa će se povećavati. Od srede do petka možemo da očekujemo izolovane pojave padavina, a od 4. do 6. maja možemo da računamo na češću pojavu pljuskova, pa će uslediti i manji pad temperature. Treba napomenuti da nisu u pitanju celodnevne padavine, već će biti i sunčanih intervala - napomenuo je Sovilj.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike